Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Турки могли й сто років тому вулиці у Львові ремонтувати...”

  • 25.07.2013, 21:09
  • 1 020

У четвер, 25 липня, під час археологічних досліджень на розі вулиць Городоцької-Фурманської (біля готелю “Асторія”) археологи знайшли залишки мурів, які можуть виявитися оборонною стіною часів Середньовіччя або підземною церквою, сторічну турецьку люльку та уламки деревини. Городоцьку почали ремонтувати без археологічних розкопок, але громадські організації, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), французька фірма Egis, яка стежить за якістю робіт, наполягли на розкопках.

Як розповів на брифінгу директор ЛКП “Львівавтодор” Олег Береза, археологічні розкопки ведуть на місці нового каналізаційного колектора на Городоцькій. Через розкопки працівники турецької фірми “Онур” призупинили реконструкцію дороги. Археологи працюватимуть на цій ділянці до понеділка, 29 липня. Якщо працюватимуть довше, дорожники можуть не вкластися з термінами здачі об’єкта (Городоцьку мають відремонтувати до 1 грудня).Зараз там працюють п’ятеро археологів. Якщо буде необхідно, “Онур” готовий надати техніку. ЛКП “Львівавтодор” уклав з археологами угоду про співпрацю. За роботи заплатять тоді, коли вони представлять акти виконаних робіт. Суми не оприлюднюють.

Розкопана кам’яна стіна має незвичну абсидну форму (півкруглу. — Авт.) і може бути одним з історичних оборонних мурів стародавнього Львова. Археолог НДІ “Рятівна археологічна служба” Остап Лазурко сказав “ВЗ”, що фахівці опрацьовують дві версії походження муру з потужних кам’яних брил на вапняно-піщаному розчині сірого кольору. “Форма муру вказує на те, що колись на цьому місці стояла сакральна споруда, — зазначає Остап Лазурко. — Згідно з історичними джерелами, у Середньовіччя на початку Городоцької був костел Святого Станіслава. Там працював лепрозорій — шпиталь, де лікували хворих на проказу. На кадастрових схемах цього костелу вже немає”.

Друга версія — це четверта лінія оборонного муру Львова. В середині споруди також знайдено кілька монет та фрагменти металевого посуду. Знахідки віддали на експертизу. Значна частина муру зруйнована підземними комунікаціями, через нього проходив колектор.

Турецьку люльку знайшли трохи далі від муру — ближче до ТЦ “Магнус”. Вона трохи поламана, але має маркування. Олег Береза пожартував, що турки могли і сто років тому ремонтували у Львові Городоцьку... “У нас використовували різні люльки — турецькі, західні, — доповнив Остап Лазурко. — Подібні люльки знаходимо на різних об’єктах. Ця (турецька. — Авт.) не є надто цінною. Знайдені експонати передамо в Історичний музей Львова. Оборонний мур законсервуємо, засиплемо піском, щоб не було просідання”.

Фото автора

Схожі новини