Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це не реквієм за загиблими крутянами. Наша мета — показати мужність героїв у боротьбі за Україну»

Полковник Юрій Гусар організував у ліцеї, який очолює, зворушливий вечір із нагоди 101-ї річниці бою під Крутами

У Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбувся тематичний вечір із нагоди 101-ї річниці бою під Крутами. Концерт зібрав у залі аншлаг. Свято пам’яті юних героїв організували вихованці та колишні випускники ліцею, учасники АТО, викладачі навчального закладу. Підтримати ліцеїстів прийшли заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський і заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

У залі яблуку було ніде впасти. Гості займали місця ще за півгодини до концерту. Серед публіки було чимало батьків вихованців ліцею імені Героїв Крут. Поспілкувалася з кількома батьками. Кажуть, що горді за своїх дітей, які обрали навчання у цьому ліцеї, тож прийшли їх підтримати. Як розповів ВЗ" начальник Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, полковник Юрій Гусар, метою вечора є показати взірець мужності героїв, які 101 рік тому боролися за Українську державу. «Гордимося нашими героями і беремо з них приклад, — наголосив пан Юрій. — На вечорі присутні випускники ліцею, які навчаються в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Серед гостей — наш випускник, лицар ордену Богдана Хмельницького, народний герой України, капітан ЗСУ Артем Безбородов. Ліцей імені Героїв Крут — перша сходинка на шляху до офіцерського чину. Не вечорі презентуємо дві нові пісні, одну з яких допомогла написати співачка Наталія Самсонова. Цю пісню, присвячену пам’яті Героїв Крут, виконали наші хлопці-ліцеїсти. Другу пісню написали наші військові офіцери (її виконали у супроводі оркестру Національної академії сухопутний військ). Ці пісні покликані виховувати молоде покоління на прикладі мужніх крутян».

На початку тематичного вечора його гостям продемонстрували історичний фільм про бій під під Крутами. Фільм зворушливий, кадри беруть за душу, викликають сльози. Журналіст «ВЗ» теж розчулилася… Фільм розповів про героїзм понад сотні українських хлопців, які зупинили російського агресора біля залізничної станції Крути, що за 130 кілометрів від Києва. Після фільму один із випускників ліцею виконав на гітарі кілька патріотичних пісень. Під час концерту в залі неодноразово лунали не лише оплески, а й гасла «Слава Україні!» та «Героям Слава!». Деякі пісні глядачі слухали стоячи. Загиблих крутян гості вечора вшанували хвилиною мовчання.

«Сьогодні багато молодих хлопців і дівчат, молодих героїв, знову захищають нашу країну, — наголосив Андрій Москаленко. — Саме такі легендарні історії і легендарні вчинки творять нашу історію. Коли говоримо про пам’ять Героїв Крут, можемо подивитися сьогодні на схід України, який героїчно захищають наші герої. Можемо провести паралель і зрозуміти, що боротьба триває, і ми її повинні виграти».

Один із ліцеїстів вразив виконанням вірша Павла Тичини «Пам'яті тридцяти», де є такі слова: «На Аскольдовій могилі поховали їх — тридцять мучнів українців, славних, молодих»… Співачка й волонтерка Наталія Самсонова виконала пісні «Правда» й «Чорна вишиванка». А наприкінці вечора відбувся феєричний виступ військового оркестру.

Із досьє «ВЗ»

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що поблизу селища Крути та села Пам'ятного, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Бій тривав 5 годин — між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських студентів та курсантів, а також козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько сотні вояків. У бою під Крутами оборонці України призупинили наступ противника, завдавши йому суттєвих втрат, і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське радянське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова прийшлося не залізничним шляхом, як планувалося, а на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, розмоклою дорогою. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Сучасників особливо вразило поховання 30 сильних, у повному розквіті сил юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові юних патріотів вірш «Пам'яті тридцяти».

Фото Дмитра Бучка, Сергія Литвинюка та Олександра Мазуренка

Схожі новини