Передплата 2024 ВЗ

А. Яценюк: «Новий формат україно-російських відносин повинен будуватися з урахуванням європейського вибору України»

  • 17.07.2013, 17:17
  • 377

Останніми роками Україна та Росія знаходяться у стані перманентної торгівельної війни, яка, як правило, була ініційована російською стороною. Наші сусіди забороняли ввозити українське м’ясо, молоко, сири, запроваджували обмеження на постачання цукру, кондитерських виробів, — йдеться в заяві голови Політради ВО «Батьківщина», голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка. «Наміри російських урядовців підвищити мита на ввезення українського шоколаду, того ж цукру, флоат-скла, камінного вугілля та вчорашня заява російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва про відмову у застосуванні квот на поставки українських труб до Російської Федерації – це не що інше, як активізація торгівельної війни між нашими країнами, яка продовжується вже декілька років», — підкреслює Арсеній Яценюк. Він вважає, що «такі дії російської сторони суперечать базовим положенням Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (так званому Великому договору), зокрема його 13-й статті, в якій «високі договірні сторони розвивають рівноправне і взаємовигідне співробітництво в економіці, утримуються від дій, які можуть завдати економічній шкоди один одному». У заяві Арсенія Яценюка підкреслюється, що введення нових обмежень, що погіршують умови постачання української продукції на російський ринок, йде у розріз із положеннями Угоди про вільну торгівлю в рамках СНД, ратифікованої минулого року, а також із базовими вимогами і основними принципами Всесвітньої торгівельної організації, членами якої є як Україна, так і Росія. А це в кінцевому підсумку, вкрай негативно впливає і на весь комплекс достатньо непростих україно-російських відносин. «Фактично це примус, як сьогодні полюбляють говорити росіяни, до вступу у Митний Союз. Але це не агітація, а скоріше контрагітація. Такими діями Росія лише налаштовує українських громадян проти такої контрпродуктивної політики», — відзначає Арсеній Яценюк. Він також наголосив, що «Україна зробила свій стратегічний та цивілізаційній вибір, закріпила законодавчо курс на європейську інтеграцію та отримала відповідний політичний мандат у виборців»: «Все це повинно завершитися підписанням Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом на листопадовому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі». Голова Політради ВО «Батьківщина» також закликав російських партнерів негайно сісти за стіл переговорів, щоб, усвідомивши нові геополітичні реалії, будувати наші відносини з урахуванням нових обставин та доконаного факту: а саме – ключовим вибором України є її європейська інтеграція. «Українська європейська опозиція готова до побудови рівноправних цивілізованих стосунків з Російською Федерацією», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Останніми роками Україна та Росія знаходяться у стані перманентної торгівельної війни, яка, як правило, була ініційована російською стороною. Наші сусіди забороняли ввозити українське м’ясо, молоко, сири, запроваджували обмеження на постачання цукру, кондитерських виробів, — йдеться в заяві голови Політради ВО «Батьківщина», голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка.

«Наміри російських урядовців підвищити мита на ввезення українського шоколаду, того ж цукру, флоат-скла, камінного вугілля та вчорашня заява російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва про відмову у застосуванні квот на поставки українських труб до Російської Федерації — це не що інше, як активізація торгівельної війни між нашими країнами, яка продовжується вже декілька років», — підкреслює Арсеній Яценюк.

Він вважає, що «такі дії російської сторони суперечать базовим положенням Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (так званому Великому договору), зокрема його 13-й статті, в якій «високі договірні сторони розвивають рівноправне і взаємовигідне співробітництво в економіці, утримуються від дій, які можуть завдати економічній шкоди один одному».

У заяві Арсенія Яценюка підкреслюється, що введення нових обмежень, що погіршують умови постачання української продукції на російський ринок, йде у розріз із положеннями Угоди про вільну торгівлю в рамках СНД, ратифікованої минулого року, а також із базовими вимогами і основними принципами Всесвітньої торгівельної організації, членами якої є як Україна, так і Росія. А це в кінцевому підсумку, вкрай негативно впливає і на весь комплекс достатньо непростих україно-російських відносин.

«Фактично це примус, як сьогодні полюбляють говорити росіяни, до вступу у Митний Союз. Але це не агітація, а скоріше контрагітація. Такими діями Росія лише налаштовує українських громадян проти такої контрпродуктивної політики», — відзначає Арсеній Яценюк.

Він також наголосив, що «Україна зробила свій стратегічний та цивілізаційній вибір, закріпила законодавчо курс на європейську інтеграцію та отримала відповідний політичний мандат у виборців»: «Все це повинно завершитися підписанням Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом на листопадовому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі».

Голова Політради ВО «Батьківщина» також закликав російських партнерів негайно сісти за стіл переговорів, щоб, усвідомивши нові геополітичні реалії, будувати наші відносини з урахуванням нових обставин та доконаного факту: а саме — ключовим вибором України є її європейська інтеграція. «Українська європейська опозиція готова до побудови рівноправних цивілізованих стосунків з Російською Федерацією», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Джерело: ВО "Батьківщина"