Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Росії запрацювала система тотального стеження за громадянами: йдеться про порушення прав людини

  • 01.07.2018, 11:55
  • 802

З 1 липня в Росії вступила в силу найбільш обговорювана частина закону депутата російської Держаної Думи Ірини Ярової — оператори зв’язку та сервіси повинні зберігати дані і надавати спецслужбам за запитом.

Про це пише Главком з посиланням на tjournal. «Закон Ярової» зачіпає всіх організаторів зберігання інформації у Росії. Сервіс за законом повинен повідомити владу РФ про те, що він таким є, але є ще й примусовий порядок включення до реєстру: спеціальне відомство Роскомнагляд під загрозою блокування і на підставі запиту силовиків просить надіслати інформацію протягом п'яти днів. Під організаторами зберігання інформації маються на увазі соцмережі (наприклад, «ВКонтакте» і «Однокласники») і месенджери. Під визначення також потрапляють будь-які сервіси, які використовуються для листування (наприклад «пошта Яндекса», Яндекс. Диск, Mail.Ru Агент, Облако@Mail.Ru).

Одначе Роскомнадзор включає компанії в реєстр організаторів зберігання інформації вибірково. У ньому немає Viber і WhatsApp, хоча є Telegram (через претензії силовиків). У список також внесли Snapchat, «Хабрахабр», Liveinternet і Badoo, але немає Twitter, Instagram і сервісів Google.

1 липня набувають чинності «мінімальні», але все одно безпрецедентні вимоги. З цієї дати оператори стільникового та інших видів зв'язку повинні півроку зберігати записи дзвінків, електронні повідомлення і SMS-повідомлення. Якщо ФСБ надішле запит, компанії повинні передати дані. Це стосується користувачів: які зареєструвалися або авторизувалися через IP-адресу на території Росії; які вказали при реєстрації в сервісі російський паспорт або інший російський документ, що засвідчує особу; чиї географічні дані вказують на знаходження в Росії; які вказали в сервісі телефонний номер, виданий російським оператором; про місцезнаходження яких організатор зберігання інформації знає від держорганів, «що здійснюють оперативно-розшукову діяльність».

З 1 жовтня російські провайдери повинні будуть зберігати призначений для користувача інтернет-трафік приблизно за 30 діб і за запитом надавати дані спецслужбам. У датах-центрах відведуть певний простір, розрахований з обсягу трафіку користувача за 30 днів до початку роботи сховища. Якщо трафік зросте, то старі дані стануть доступні вже не протягом 30 днів, а на менший термін. У найближчі 5 років оператори зобов'язані щорічно нарощувати ємності для зберігання на 15%. Спочатку вимоги про зберігання інтернет-трафіку повинні були вступити в силу не 1 жовтня, а 1 липня. Однак оператори поскаржилися на неминучі витрати і неможливість дотримуватися відразу всіх нових правил, — російський уряд переніс дату.

Також по «закону Ярової» хотіли зобов'язати операторів зберігати дані 3 роки, але пізніше терміни скоротили через критику в галузі. Майбутнє підвищення цін на зв'язок і інтернет — це прямий наслідок «закону Ярової», оскільки компанії компенсують свої витрати. Закон Ярової (також пакет Ярової або пакет Ярової-Озерова) — російські законопроекти, прийняті в липні 2016 року і декларовані їх авторами як такі, що мають антитерористичну спрямованість. У ЗМІ та громадських дискусіях закони стали називати ім'ям одного з його авторів — Ірини Ярової. Закони фактично обмежили права людини в Росії.

Схожі новини