Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Уляна Супрун розповіла, чим небезпечні електронні сигарети

  • 22.06.2018, 21:00
  • 703

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про небезпеку електронних сигарет для організму людини.

Про це вона написала на свої сторінці у Facebook.

«Електронні сигарети рекламують як більш безпечну альтернативу звичайним сигаретам. За останні роки їхня „популяція“ стрімко зросла. Серед них виокремлюють „е-сигарети“, „електронні кальяни“, „моди“, „вейпи“, чи „електронні системи доставки нікотину“. Кількість споживачів електронних сигарет у світі невпинно збільшується — від близько 7 мільйонів у 2011 році до 35 мільйонів у 2016 році. Проте ми досі не маємо переконливих свідчень, що переходити на електронні сигарети, навіть курцям зі стажем, є справді вдалим рішенням», — зазначила Супрун.

Існують дослідження, які вказують, що люди, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, у порівнянні з тими, хто ці пристрої не використовує.

До того ж, такий спосіб сприяє виникненню нового, так званого дуального (подвійного) стилю куріння, тобто споживання електронних та звичайних сигарет одночасно.

Також є небезпечна тенденція — популярність куріння електронних сигарет зростає серед підлітків. В Україні майже кожен 5-й підліток (13−15 років) є споживачем електронних сигарет відповідно до результатів Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну проведеного у 2017 році.

За словами Супрун, використання електронних сигарет некурцями, особливо дітьми та підлітками, може призвести до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок та дітей.

Досі тривають дослідження щодо впливу електронних сигарет на здоров’я. І жодне не дає однозначної відповіді, включно з міжнародними організаціями.

Центр з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) вказує, що в цілому електронні сигарети є менш шкідливими за тютюн. Хоча в складі рідини більшість електронних виробів також містять нікотин, що викликає залежність.

Інші науковці кажуть, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легень, може викликати запалення легень та підвищує ризики розвитку хронічного обструктивного захворювання легень.

«Оскільки ми досі не знаємо, який ефект це може спричинити у довгостроковій перспективі, від електронних сигарет краще утримуватися, як і від звичайних. Не шукайте легких шляхів кинути курити. Найкращий спосіб зробити це — відмовитись від куріння взагалі», — написала вона.

Супрун радить корисний сервіс з рекомендаціями, як підготуватися, щоб кинути курити, номером гарячої лінії та порадами, як допомогти курцю.

Схожі новини