Передплата 2024 «Добрий господар»

Гриневич: "Через прогалину в Бюджетному кодексі на межі закриття майже сто інтернатів для обдарованих дітей"

  • 17.06.2013, 16:45
  • 655

Через прогалину в Бюджетному кодексі на межі закриття опинилося близько сто гімназій, ліцеїв та колегіумів-інтернатів педагогічного, естетичного, фізико-математичного та інших профілів, а також закладів з поглибленим викладанням окремих предметів. Там навчаються майже 5 тисяч обдарованих дітей.

Про це заявила голова комітету з питань науки і освіти, народний депутат фракції «Батьківщина» Лілія Гриневич під час погоджувальної ради в парламенті 17 червня.

Показовим, за словами Лілії Гриневич, є приклад Житомирського обласного педагогічного ліцею-інтернату. Протягом 20 років інтернат фінансувався з коштів обласного бюджету, однак після останньої перевірки контрольно-ревізійного управління з'ясувалося, що в Бюджетному кодексі назви «ліцей-інтернат» немає, а отже — фінансувати заклад обласна рада не має права.

«Педагогічний колектив письмово попереджений про звільнення. У разі перепрофілювання або закриття ліцею майже 150 обдарованих дітей змушені будуть повернутись на навчання у сільські школи, які не мають відповідного профілю. Батьки і діти доведені до відчаю й готові пікетувати Верховну Раду», — підкреслила голова комітету з питань науки і освіти.

Лілія Гриневич нагадала, що ще в січні цього року разом із депутатом фракції «Батьківщина» Валерієм Дубілем внесла до Ради законопроект №2087, який би вирішив цю проблему. Законопроект пропонував внести зміни до Бюджетного кодексу і включити видатки на гімназії-інтернати, колегіуми-інтернати та ліцеї-інтернати до видатків на освіту, що здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів, а також враховувати ці суми при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

«Для тисяч дітей, які живуть у сільській місцевості, такі ліцеї, гімназії та колегіуми — інтернати є справжнім соціальним ліфтом, єдиною можливістю отримати якісну освіту. Давайте не будемо закривати для них це вікно можливостей», — наголосила Лілія Гриневич і звернулась до народних депутатів підтримати цей законопроект.

Джерело: ВО "Батьківщина"