Передплата 2024 «Добра кухня»

Гриневич: "Україна стала експортером інтелектуального ресурсу"

  • 04.06.2013, 18:49
  • 708

«Наука має стати окремим наскрізним пріоритетом державної політики», — підкреслила голова комітету з питань науки і освіти, депутат фракції «Батьківщина» Лілія Гриневич у ході Міжнародного симпозіуму «Ставлення суспільства і держави до науки в умовах сучасних економічних криз: тенденції, моделі, пошук шляхів поліпшення взаємодії» в Києві 5 червня.

Вона зазначила, що зараз в науці є чіткі кризові ознаки: це так звана оптимізація науки, тобто скорочення витрат на неї, а також викривлена комерціоналізація: «Із одного боку, від науки вимагають негайної комерційної вигоди, а з іншого — створені бар’єри для наукових установ щодо залучення коштів», — наголосила вона.

Голова комітету також підкреслила, що сьогодні відсутня єдина державна інноваційна стратегія.

«Усе це призводить до зниження наукового потенціалу країни», — переконана вона.

«Сьогодні відбувається катастрофічний відплив молодих талановитих науковців за кордон. Україна фактично стала імпортером інтелектуального ресурсу. Потрібно зупинити цю тенденцію і створити живильне середовище для розвитку науки», — наголосила Лілія Гриневич.

Для цього, на її переконання, необхідне збільшення інвестицій в науку, фінансування її на гарантованому законом рівні та стимулювання бізнесу до впровадження інновацій.

Джерело: ВО "Батьківщина"