Передплата 2024 ВЗ

Прасолов: "У 2012 році рівень тіньової економіки становив 45% ВВП "

  • 23.05.2013, 14:56
  • 499

Рівень тіньової економіки в Україні за методом "витрати населення — роздрібний товарообіг" у 2012 році становив 45% ВВП.

Про це повідомили в прес-службі Мінекономторгівлі, посилаючись на заяву міністра економічного розвитку Ігоря Прасолова, передає "УНІАН".

Прасолов повідомив, що в 2012 році рівень тіньової економіки в Україні за методом "витрати населення — роздрібний товарообіг" становив 45% до офіційного ВВП.

За інформацією міністра, витрати населення на придбання товарів і послуг у 2012 році становили 1179,1 млрд гривень, а оборот роздрібної торгівлі становив 804,3 млрд гривень.

"Тобто, різниця між витратами населення на придбання товарів і послуг та обігом роздрібної торгівлі становив 374,8 млрд гривень, що і є джерелом "тіньового" обороту товарів та послуг, з яких податки не були сплачені", — зазначають у Мінекономторгівлі.

Крім того, Прасолов повідомив, що при обсязі роздрібного товарообороту підприємств-юридичних осіб у 405,1 млрд гривень сплачено податків 30,7 млрд гривень. При цьому фізичними особами-підприємцями, які здійснюють торговельну діяльність, при обсязі роздрібного товарообігу в 399,2 млрд гривен сплачено податків 3,8 млрд гривень.

На думку Прасолова, у сформованій ситуації дуже важливим є прийняття розробленого Мінекономторгівлі проекту закону "Про внутрішню торгівлю". У той же час він зазначив, що не менш ефективним може бути внесення змін до вже чинну нормативну базу.

"Дуже хотілося б, щоб в процесі дискусії, вийти на спільну позицію всіх трьох груп інтересів — споживачів, виробників і торговельних мереж про те, яким шляхом краще йти", — сказав Прасолов.

"На сьогоднішній день потрібно, нарешті, нормалізувати ситуацію у внутрішній торгівлі, зробити її більш цивілізованою, особливо в маленьких містах і сільській місцевості", — підкреслив міністр.

Схожі новини