Передплата 2024 «Добрий господар»

Знову засяяв Богородчанський іконостас

  • 21.05.2013, 01:27
  • 1 088

У Національному музеї Львова знову представлено визначну пам’ятку українського бароко – Богородчанський іконостас. Його експонують на окремій виставці, присвяченій сторіччю музею та приуроченій до Міжнародного дня музеїв. Святиню, яку створили у 1698-1705 роках, нещодавно відреставрували, вона вважається одним із найцінніших скарбів Національного музею у Львові.

Зараз Богородчанський іконостас експонується у всій свої красі і обсязі.

Як РОЗПОВІВ директор музею Ігор Кожан, Богородчанський іконостас створювали протягом семи років майстри українського бароко. Назву іконостас одержав за місцем останнього перебування — містечка Богородчани на Івано-Франківщині. Іконостас має непересічну історію — він перебував у фондах музею з 1924 року. Завдяки активному клопотанню та фінансовій підтримці митрополита Андрея Шептицького його вдалося повернути в Україну з Варшави. Туди він потрапив з Відня, куди його вивезли під час Першої світової війни.

Після Другої світової свідомі львівські мистецтвознавці почали побоюватися, що святиню знищать комуністи. Тому в лютому 1953 року іконостас разом із багатьма творами українського сакрального мистецтва перемістили до сховища у колишньому Вірменському кафедральному соборі, де він перебував до початку 1990-х. За часів незалежності львівські реставратори відновили іконостас. Проте демонструвався він частинами. І лише тепер з’явилась можливість показати увесь шедевр.

Схожі новини