Передплата 2024 ВЗ

Лілія Гриневич: "Влада забирає право безкоштовно навчатися в комунальних вишах"

  • 14.05.2013, 18:34
  • 504

Про це у вівторок, 14 травня, заявила голова комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, народний депутат фракції «Батьківщина» Лілія Гриневич.

Лілія Гриневич повідомила, що комітет із питань науки і освіти надав Бюджетному комітету свої пропозиції до Основних напрямків бюджетної політики на наступний рік. Зокрема, пропонується вилучити з проекту Основних напрямків пункт, за яким із 2014 року прийом на підготовку фахівців за рахунок бюджетних коштів вищими навчальними закладами III—IV рівня акредитації буде здійснюватися вишами виключно державної форми власності.

Вона зазначила, в Україні діє 16 комунальних вишів, в яких навчаються понад 36 000 осіб: «Щороку вступає майже 7 500 студентів. Понад половина з них — студенти-бюджетники. Виходить, для влади ці кілька тисяч — студенти другої категорії», — наголосила народний депутат.

Голова комітету з питань освіти і науки нагадала, що стаття 53 Конституції України гарантує громадянам право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Лілія Гриневич закликала Бюджетний комітет усунути суперечливий пункт і не допустити порушення конституційного права громадян на освіту.

Джерело: прес-центр "Батьківщини"