Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Золоті яйця та молочні ріки галицьких олігархів

  • 08.04.2013, 00:44
  • 4 499

Журнал «Фокус» оприлюднив щорічний рейтинг українських товстосумів. Традиційно, серед найбагатших людей України найбільше київських, донецьких та дніпропетровських мільйонерів. Так уже історично склалось, що саме там, де найбільше корисних копалин, найактивніше розвивається промисловість, а отже, є благодатний ґрунт для народження олігархів. У Західній Україні промисловість менш розвинена, тож тут мільйони заробляють на торгівлі та… сільському господарстві. Попри те, що сільгоспсектор у нас прийнято вважати малоприбутковим, майже половина галицьких мільйонерів має стосунок до агробізнесу.

Найбагатшим вихідцем із Західної України є уродженець Тернопільщини Дмитро Фірташ. Газовий, а віднедавна і помідоровий, король зі статками у 3,3 мільярда доларів (Group DF ) на четвертому місці у загальноукраїнському рейтингу. За ним іде іванофранківець Олег Бахматюк (23 місце, холдинг Ukrlandfarming). Курочки на його птахофабриках нанесли золотих яєць на 795 млн. доларів. Третім за статками на Західній Україні і 33 у загальному рейтингу йде ще один аграрій Іван Гута (Тернопіль). Його агрохолдинг Mriya Agro Holding Plc оцінили у 541,4 мільйона доларів. Найбагатшим на Львівщині та 39-им у загальному рейтингу є урод­женець Стрийщини Віталій Антонов зі статками у 450 млн. доларів. Цей «універсальний альпініст» є головою наглядової ради «Концерну Галнафтогаз» (мережа заправок ОККО) та президентом «Універсальної інвестиційної групи».

Далі йде ще один львів’янин — співзасновник девелоперського холдингу «ТКС» Іван Торський з 278,5 мільйона гривень (61-ий у рейтингу). Свого часу ходили чутки, що саме він фінансує «Свободу».

82-85 місця у переліку найбагатших ділять між собою бізнесмени, пов’язані з групою «Континіум» (мережа WOG): волиняни Ігор Єре­меєв, Степан Івахів та Сергій Лагур, а також львів’янин, власник футбольного клубу «Карпати» Петро Димінський. Статки кожного з них експерти оцінили у 170,2 мільйона гривень. Єремеєв та Івахів мають також стосунок до молочного бізнесу (Західна молочна група, яка кілька років тому злилася з львівською «Галичиною»).

На 130 місці у рейтингу екс-губернатор Львівщини Микола Кміть (IDS Group). За даними «Фокусу», мінеральні джерела Моршина дали йому 82,2 млн. доларів.

На 144 місці ще один екс-губернатор, екс-львів’янин та екс-власник «Укргазбанку» Василь Горбаль з 67,8 мільйона доларів. Замикають рейтинг галицькі молочники Андрій Король, Юрій Ложкін та Сергій Гибай (Західна молочна група) зі статками у 32 мільйони доларів.

Не знайшли ми у рейтингу братів Дубневичів. Торік вони були у переліку найбагатших на 175 місці зі статками у 38 мільйонів доларів.

Схожі новини