Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Леонід Кравчук: "Я ніколи не проголосую за Митний союз у такому статуті, який є зараз"

  • 20.02.2013, 16:56
  • 683

Перший президент України Леонід Кравчук проголосував би проти входження України у Митний союз із Росією, Білоруссю і Казахстаном, якби проводили референдум на цю тему.

"Я ніколи не проголосую за Митний союз у такому статуті, який є зараз", — заявив він в інтерв’ю "Коментарям".

"Я за союзи був і залишаюся, не тільки з Заходом, а й з Білоруссю, Росією, але за союзи рівних. Але якщо в союзі є старший і молодший, великі й малі, керівники й підлеглі, то в такий союз я не хочу. Це моя принципова позиція", — пояснив Кравчук.

Екс-президент уточнив, що "за статутом Митного союзу не передбачено, що там можна вступити трошки: або — або".

"А оскільки наша сьогоднішня Конституція не дозволяє нам (вступати) без змін у Конституцію, то ми цього не можемо зробити, не порушуючи Конституцію", — наголосив він.

"Але крім МС є угоди про двосторонню співпрацю з Росією. Зокрема якою передбачено, що ми маємо право використовувати на території Росії російську газову трубу. Є таке правило. Тобто не треба все зводити до МС", — додав Кравчук.

На думку Кравчука, "якщо ми рухатимемося щодо виконання зобов’язань (перед ЄС) такими темпами, як зараз, то, на жаль, не встигнемо, щоб у листопаді підписати Угоду про асоціацію".

"Це буде історична помилка. Якщо ми не встигнемо і нам закриють дорогу, то, скажу вам чесно, не знаю, коли наступного разу вона відкриється. Сотні років тому нам її закрили і ось 325 років живемо в іншій системі відліку. 325 років", — зазначив екс-президент.

Джерело: УП

Схожі новини