Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Місце дії – Львівська опера

  • 10.02.2013, 23:26
  • 761

Цього тижня до Львова з Києва приїжджає знімальна група на чолі з режисером Валентином Васяновичем, який працює над своїм другим повнометражним художнім фільмом «Креденс» (перший – «Звичайна справа», знятий торік, вийшов на екрани України 7 лютого). Ролі виконують молоді українські актори Андрій Самінін (“Овід”, “Як гартувалася сталь”), Ольга Гришина (“Свати-3”, “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”), Михайло Жонін (“Сіністер”), Наталя Васько (“Повернення Мухтара-3”, “Доярка з Хацапетівки-3”).

Як розповів “ВЗ” Валентин Васянович, дія фільму відбувається у Львові. Це артхаусна драма з елементами комедії. Головний герой фільму Орест (Андрій Самінін) працює віолончелістом в оркестрі Львівської опери. Він неконфліктна, дружня людина, і цими його якостями хочуть скористатися більш аморальні персонажі. Колектив живе очікуванням гастролей у Відні: Орест має їхати як кращий віолончеліст, але його колега Борис теж претендує на поїздку: він ніякий музикант, але є родичем директора театру.

Борис провокує конфлікт, і директор погрожує звільнити Ореста з роботи. Але головний конфлікт фільму розгортається в сім’ї героя. Дружина Ореста Наталка (Ольга Гришина) має рідну сестру Олену (Наталя Васько), яка одружена з рідним братом головного героя Вадимом (Михайло Жонін). Олена і Вадим не можуть мати дітей. На допомогу приходить теща, котра генерує “геніальну” ідею: Олена повинна завагітніти від… Ореста!

Сценарій Васяновича “Креденс” на “Коронації слова” 2011 року став переможцем конкурсу Держкіно. На його реалізацію Міністерство культури має виділити 450 тисяч євро. Це половина коштів, потрібна на зйомки стрічки (кошторис — 900 тисяч євро). З держбюджету фінансуватимуть тільки режисерські роботи, решту коштів планують шукати у Польщі. “Це різдвяна історія, тому натурні зйомки уже відбулися на новорічні свята у Львові, — розповів режисер. — Ми знімали новорічну ялинку, львівські брами, кафе “Креденс”, сходові клітки, бігали по центру. Щодо Львівської опери, то зняли тільки екстер’єри приміщення, інтер’єр зніматимемо у Києві. Чому така назва? “Креденс” — це столовий буфет з багатьма шухлядками і дверцятами. Вони зачинені, що там всередині, ми не знаємо. Незважаючи на те, що зовні він гарний, всередині може бути все, що завгодно. Таким і є життя...”.

З досьє «ВЗ»

Валентин Васянович — режисер, оператор. Народився у 1971 році, закінчив Національний університет театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого в 1995 році з дипломом оператора, а в 2000 році — з дипломом режисера документального фільму. У 2006-2007 навчався у Школі режисерської майстерності Анджея Вайди, Польща. Його документальні стрічки отримали багато нагород на вітчизняних і міжнародних фестивалях документальних фільмів.

Схожі новини