Передплата 2024 ВЗ

Гельсінська комісія закликає Януковича звільнити Тимошенко і Луценка

  • 10.01.2013, 17:21
  • 403

Як повідомляє ВО "Батьківщина", комісія Сполучених Штатів Америки з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінкська комісія) закликає президента України Віктора Януковича звільнити ув’язнених лідерів опозиції.

Про це йдеться у листі до Віктора Януковича голови Гельсінської комісії Кріса Сміта та членів Комісії від Республіканців Роберта Адерхольта, Луїса Слотера, Майкла Бургесса, Майка МакІнтайра і Джозефа Піттса.

«Як члени Конгресу та Гельсінської Комісії США ми пишемо Вам, щоб рішуче закликатизвільнити колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко та колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, а також повністю відновити їхні політичні й громадянські права», — йдеться у листі.

У Гельсінській комісії наголошують, що Конгрес США, за згодою обох партій, продемонстрував значні успіхи щодо підтримки української незалежності й демократії.

«Однак сьогодні ми стикаємось із серйозною перешкодою у наших відносинах, яка значно ускладнить зусилля щодо подальшого зміцнення нашого партнерства», — йдеться у листі.

«Ми глибоко занепокоєні серйозним регресом у демократичному розвитку України, в тому числі практикою вибіркового правосуддя і переслідування провідних опозиційних діячів», — наголошують члени Гельсінської комісії.

Вони висловили занепокоєння, що протягом більшої частини свого перебування за ґратами Юлія Тимошенко мала обмежений доступ до зовнішніх контактів і необхідної медичної допомоги, «хоча ми розуміємо, що її доступ до лікування покращився останніми місяцями».

Крім того, у листі висловлюється стурбованість через повідомлення про деякі з умов утримання Юлії Тимошенко, «включаючи заяви про відсутність будь-якої приватності через постійне відеоспостереження».

У Гельсінській комісії наголосили, що крім справи Тимошенко також занепокоєні ситуацією колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

У документі наголошується, що Комісія «з тривогою спостерігає за тим, як Генеральна прокуратура продовжує ініціювати додаткові розслідування проти Тимошенко і Луценка».

Схожі новини