Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Євросоюз виписав для України чотири вимоги

  • 10.12.2012, 23:16
  • 568

Європейський Союз очікує, що українська влада виконає чотири умови для підписання Угоди про асоціацію.

Мова про це йде у висновках Ради ЄС, схвалених у понеділок в Брюсселі на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

Рада ЄС зазначає, що Україна повинна "без зволікань" усунути випадки політично мотивованих вироків, а також зробити необхідні кроки з реформування судової системи, яка запобігатиме подібним прецедентам в майбутньому.

ЄС в черговий раз висловив свою "сильну стурбованість у зв'язку з політично мотивованими судимостями колишніх членів уряду, які стали наслідком судових процесів, які не відповідали міжнародним стандартам в плані справедливого, прозорого і незалежного судового процесу" і жаль про те, що це "не дозволило опозиційним лідерам брати участь у парламентських виборах".

Крім того, Рада заохотила зусилля, зроблені моніторингової місією Європейського парламенту на чолі з екс-президентами Петом Коксом і Олександром Кваснєвським.

"Рада ЄС очікує, що влада без зволікання усуне випадки політично мотивованих вироків, а також зробить інші кроки з формування судової системи для запобігання подальших прецедентів", — сказано в документі.

"У цьому контексті Рада підкреслює важливість даних українською владою зобов'язань щодо швидкої імплементації рішень Європейського суду з прав людини, так само як і рекомендацій Ради Європи, пов'язаних з умовами утримання під вартою і наданням медичної допомоги ув'язненим", — йдеться у висновках Ради ЄС.

Брюссель також привітав вступ в силу нового Кримінального процесуального кодексу, нового закону про адвокатуру, а також створення Національного превентивного механізму проти тортур, підкреслюючи важливість їх ефективної імплементації.

Європейський Союз також очікує, що українська влада разом з опозицією повністю виконають рекомендації, зроблені за результатами парламентських виборів в Україні, і здійснять необхідні кроки для створення належної виборчої системи.

У ЄС відзначають стурбованість щодо того, що проведені 28 жовтня в Україні парламентські вибори показали "змішану картину з декількома недоліками і засвідчили погіршення в декількох напрямках у порівнянні з раніше досягнутими стандартами".

Рада також підкреслює "важливість повної імплементації рекомендацій фінального звіту ОБСЄ/БДІПЛ та вирішення зазначених спостерігачами недоліків".

"Рада очікує, що уряд України в тісному діалозі з опозицією буде впроваджувати публічні зобов'язання, зроблені прем'єром, включаючи ранні кроки по створенню належної виборчої системи, що базується на Виборчому кодексі з ясними правилами гри для збалансованого доступу кандидатів до медіа", — йдеться в документі.

ЄС також має намір відстежити, як будуть вирішені проблеми зі скасованими результатами виборів у п'яти мажоритарних округах.

Схожі новини