Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Єгипет на порозі громадянської війни

  • 10.12.2012, 23:10
  • 573

На вулицях Каїра знову сутички. У центрі столиці стоять танки.

Президентський палац у Каїрі знову в облозі демонстрантів. Скасування “декрету фараона”, за яким суди позбавлялися права оскаржувати рішення президента Мохамеда Мурсі, не задовольнило опозицію. Опоненти Мурсі заявили, що будуть надалі домагатися скасування референдуму щодо нової конституції, який має відбутися 15 грудня.

«Національний ФРОНТ порятунку від-кидає запропонований проект конституції, бо вважає його таким, що не відповідає інтересам єгипетського народу», — заявив один із лідерів опозиції Самех Ашур. Вийти на демонстрацію збираються і прихильники Мурсі та правлячої партії «Братів-мусульман». Тож ситуація може загостритися. За наказом президента на вулицях чергують армійські підрозділи й танки. «Підтримуємо будь-який крок Мурсі. Стоятимемо за нього до кінця, доки Єгипет не буде звільнено від залишків старого режиму і від тих людей, які не бажають країні добра», — заявив один із представників «Братів».

Проект нової конституції проголошує шаріат джерелом права. У документі немає й згадки про рівноправ’я чоловіків і жінок та свободу преси.

«Мурсі почав повторювати всі помилки Мубарака. Ігнорую-чи інтереси молоді, яка була рушійною силою революції, він не зважає на свою залежність від цієї соціальної групи. Президент забув, що революцію спричинило ігнорування попереднім режимом вимог змін у суспільстві», — вважає єгипетський експерт Тарік Міді. У Єгипті заголовки місцевих газет попереджають про ймовірність громадянської війни, — якщо політичний поділ країни буде поглиблюватися.

Схожі новини