Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Справа караванського стрільця»: а чи був Мазурок?

  • 29.11.2012, 11:26
  • 1 048

27 листопада на телеканалі “1+1” продемонстрували матеріали журналістського розслідування, присвяченого “караванському стрільцю”. Окрім подій та гіпотез, які й раніше активно обговорювалися у мас-медіа, цього разу телеглядачі побачили сенсаційні зізнання вдови Ярослава Мазурка Людмили та охоронця “Каравану”, якому після стрілянини вдалося вижити. І вдова, і охоронець стверджують, що в «Каравані» стріляв не Мазурок.

Ці свідчення заперечили чимало офіційних повідомлень МВС та додали запитань...

Черговий перегляд відеокадрів, які зафіксували 26 вересня камери “Каравану”, вкотре поділив людей, які знали Мазурка, на два табори — тих, хто упізнав свого товариша, і тих, хто твердить, що в “Каравані” була зовсім інша людина. Більшість знайомих Ярослава продовжують казати, що камери зафіксували людину, значно молодшу від Мазурка. Проте досвідчений психолог-фізіономіст, якого телевізійники запросили на роль експерта, зазначив: на знімках Мазурка, які міліціонери вилучили у його рідних, та на відео з “Каравану” зафіксована одна й та ж людина. Щоб підтвердити свій висновок, експерт застосував комп’ютерну програму, яка накладала фрагменти обличчя Мазурка з фотографій на відео.

Охоронці “Каравану” тим часом зізналися, що того страшного дня вони одразу зацікавилися покупцем з незворушним обличчям, який довго ходив залами центру. Незнайомець, пригадують охоронці, виглядав настільки підозріло, що в службовій кімнаті охорони її керівник зібрав «сек’юріті» та провів нараду, під час якої вирішили затримати людину, що вкрала флешку.

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко офіційно підтвердив, що охоронці “Каравану”, яких 26 вересня розстріляв Мазурок, справді вимагали від нього відкупного за дрібну крадіжку. У розмові з телевізійниками охоронці зізналися, що систематично здирали гроші з дрібних злодіїв. Іноді сума відкупного, похвалялися охоронці, вдесятеро перевищувала вартість викраденої речі. У Мазурка, припускали охоронці, їхні загиблі колеги також могли вимагати гроші. Він їх не мав, ось і почав “у нервах” стріляти...

Найсенсаційнішими у розслідуванні телевізійників виявилися твердження Павла Феденкова — охоронця “Каравану”, якому після стрілянини вдалося вижити. Щоправда, зустрічався з журналістами не сам Павло, а хтось із його друзів. Після того, як знайшли труп “караванського стрільця”, прес-служба МВС повідомила, що його упізнав поранений охоронець. Та через свого друга Павло заявив, що його викликали до моргу на впізнання через кілька днів після цієї заяви МВС. І показали у морзі... фото трупа. “Коли йому показали фотографії, — розповів товариш Феденкова, — він сказав слідчому, що це не та людина, яка в нього стріляла. Феденков у цьому впевнений на всі сто відсотків...”.

Отож чи має рацію мати Ярослава пані Галина, коли в інтерв’ю “ВЗ” стверджувала, що на столичному кладовищі поховали не її сина, а “якогось молодого хлопаку”? Проте дружина Ярослава Людмила, спілкуючись з телевізійниками, ще раз зазначила: “Я поховала свого чоловіка”...

Нагадаємо раніше про: Мати Ярослава Мазурка не вірить офіційній версії історії «караванського стрільця».

Також відео: В гостях у матері Ярослава Мазурка