Передплата 2024 «Добрий господар»

Стала відома кількість летальних випадків від кору цього року

  • 16.12.2017, 14:59
  • 1 015

З початку поточного року в Україні зафіксовано два випадки смерті через кір серед дітей і два випадки - у дорослих.

Про це розповів в ефірі Громадського радіо головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

«З початку 2017 року є два випадки смерті в дітей і два випадки смерті в дорослих», - йдеться у повідомленні.

За словами Лапія, нинішній спалах кору був прогнозованим, оскільки ця хвороба має підйоми захворюваності кожні 5-6 років. «Можемо згадати 2001-й, 2005-2006-й. У 2006 році в нас захворіло більше 40 тисяч - це лише зареєстровані випадки, в 2012 році офіційно зареєстровано трохи більше 12 тисяч. Минуло п'ять-шість років - маємо підйом захворюваності», - розповів він.

За словами імунолога, обов'язковою є вакцинація проти шести інфекційних захворювань, серед них і кір.

«Одночасно з цим є календар щеплень, який передбачає вакцинацію проти десяти інфекційних захворювань: кір, краснуха, епідемічний паротит, гепатит В, туберкульоз, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, ХІБ-інфекція. І є стаття 15 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», де зазначено, що невакцинована дитина не має права відвідувати організовані дитячі колективи», - додав Лапій, коментуючи ситуацію, яка виникла в Запорізькій області, де не один десяток дітей захворів одночасно. І в цьому звинувачують вчительку, яка нібито принесла вірус.

Також Лапій зазначив, що кір буде поширюватися і в наступному 2018 році.

«Чи кір в Україні припиниться на сьогодні - ні, ми будемо мати його і на початку 2018 року. Як буде в другій половині 2018 року - зараз сказати рано. Все залежить від того, як будуть вакцинуватися діти. Але навчальний процес, який ми маємо в осінньо-зимовий, весняний період, буде сприяти тому, що вірус кору буде легко поширюватися від дитини до дитини і таким чином входити в сім'ю», - підсумував імунолог.

Схожі новини