Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому чотири радіостанції стали нішевими мовниками?

  • 14.12.2017, 20:18
  • 3 387

Чотири радіостанції переоформили ліцензії і стали так званими нішевими мовниками.

Чому чотири радіостанції стали нішевими мовниками?
Чому чотири радіостанції стали нішевими мовниками?

Це означає, що тепер вони зможуть транслювати в ефірі лише 25 відсотків продукту українською мовою. Про це повідомив член Нацради Сергій Костинський. «Закон передбачає, що радіостанція може не збільшувати квоту, якщо дає в ефірі не менше 60% пісень мовами Європейського Союзу. Для таких радіостанцій квота зберігається на рівні 25%. До Нацради звернулися чотири радіостанції («Мелодія», «Люкс ФМ», KISS FM і «Хіт FM») і переоформили свої ліцензії. Таким чином вони підтвердили свою нішевість, а ця норма - якраз для нішевих радіостанцій», — сказав пан Костинський.

З якою метою вирішили “перекроїти” встановлені законом норми, журналісту “ВЗ” розповів генеральний директор телекомпанії “Люкс ФМ” Роман Андрейко.

- Я був одним із лобістів закону про квотування української музики. Знаю, скільки років українську музику у нашій країні притісняли, і вона була на так званих задвірках. Коли з’явився шанс для чергової революції, щоб щось змінити у цьому плані, я вхопився за нього. Провів багато зустрічей і у профільних комітетах, переконував і в особистих розмовах з депутатами. На щася, вдалося цей закон провести. І цього закону треба дотримуватися. Хто би що не розповідав: який цей закон важкий для виконання, що нема якісної української музики, що він дискримінаційний до інших мов, - це усе неправда. Бо держава вміє і повинна захищати інтереси титульної мови нашої країни. І цей закон — один із багатьох, який треба було би прийняти.

- Чому ж тоді ви змінили програмну концепцію, якщо самі ж пропонували запровадити квоти?

- Компромісом для того, щоб залишити не 30, а 25 відсотків на українську музику, є умова 60 відсотків радіоефіру віддати для музики європейських держав. Хоча у нас українських пісень звучить не 25 чи 30 відсотків, а 35-37, а іноді й 40 відсотків. Ми не лише виконуємо, а й перевиконуємо встановлені норми.

- То якщо у вас так багато звучить української пісні, для чого подавали документи на зменшення квоти до 25 відсотків?

- Ми будемо виконувати і перевиконувати квоти. Але якщо одного дня так станеться, що з якихось причин бодай одну десяту процента цієї норми недовиконаємо, можемо мати проблеми. Тому й подали документи на таку зміну. Але 13 грудня підготували документи, які подаватимемо до Національної ради, щоб усе-таки відмовитися від цієї квоти з європейськими мовами.