Передплата 2024 «Добра кухня»

На Закарпатті вода піднімається до "червоної" позначки

  • 14.12.2017, 19:37
  • 1 707

У п'ятницю, 15 грудня, на Закарпатті сильно дощитиме, відтак, на річках області очікується відновлення підвищення рівнів води.

Очікують виходи на заплаву в низинах, найкритичнішою ситуація буде в Чопі. Також прогнозують селі та зсуви грунту в гірських районах.

Про це повідомляють у Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиси.

"Згідно гідрометеорологічних прогнозів, даних прогностичного комплексу Аладін та моделюючого комплексу DIWA, 15-16 грудня на більшій частині території Закарпатської області очікуються сильні опади, в центральних та східних районах дуже сильні опади у вигляді дощу, у горах мокрого снігу та снігу. Відтак, 15-16 грудня на річках області очікується відновлення підвищення рівнів води над поточними у річках Уж, Латориця, Ріка, Теребля, Тересва, Тиса. Очікується формування значного місцевого стоку, в гірських районах можливе утворення селів та зсувів грунту", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, найбільш напруженою паводкова ситуація може скластися у низинній частині річок Уж, Стара, Латориця та Боржава, де зниження рівнів води попередньої хвилі паводку іде повільно та можливе їх накладання, внаслідок чого відбудеться збільшення шару паводкових вод на заплавних територіях. Так, на р.Латориця в районі м.Чоп прогнозується значне перевищення ІІІ ступеню захисту — заповнення заплави водою до історично високих відміток (досягнення 750 см по рейці), через що водозахисні дамби перебуватимуть під значним навантаженням тривалий час, можливе виникнення місць фільтрації та зсувів.

Триватиме перелив значним шаром води місцевої автодороги сіл Тисянка- М.Геєвці.

У Басеновому управлінні повідомлять також, що річка Уж в обласному центрі вірогідно досягне та перевищить ІІ ступінь захисту — очікується вихід води на заплаву, відновлення підтоплення заплавної території в межах міста (дитячої залізниці, ботанічного саду, аквапарку, Боздоського парку), підтоплення заплавних сільгоспугідь Перечинського та Ужгородського районів, приміських сіл Оріховиця та Оноківці, а також підтопленням водозабірних споруд Перечинського водоканалу, що розташований в заплаві р.Уж.

У зв’язку з наявною інформацією, Басейнове управління видало відповідний наказ всім міжрайонним управлінням водного господарства привести у підвищену готовність аварійні бригади, аварійний запас матеріалів та техніку.

Схожі новини