Передплата 2024 «Добрий господар»

«Святим Миколаєм» працює... 44 роки

  • 12.12.2017, 11:13
  • 1 210

Дітвора називає сільського паламаря Мирона Волянського «справжнім чудодійником».

«Святим Миколаєм» працює... 44 роки
«Святим Миколаєм» працює... 44 роки

До дня Святого Миколая ще цілий тиждень, а 52-річний сільський паламар Мирон Волянський, який прислуговує у церкві Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, до цього свята вже готовий. 19 грудня у нього буде особливо почесна місія — в обладунках добродійника з мішком гостинців на плечах завітає до дітвори села Курянова, у тутешній дитсадочок і школу. Щоб повністю відповідати відведеній ролі, пан Мирон кілька тижнів тому став відпускати бороду. Якщо до свята втримається сніг, у гості до малечі прибуде на власних конях, запряжених у сани...

Свого часу Мирон Ігорович, якого в окрузі знають як вправного будівельника, пічника, працював у колгоспі бригадиром, очолював селянську спілку. Легко знаходить спільну мову не тільки з дорослими, а й з малолітками, сам виховує двох внуків — Віктора й Макара. Начитаний, має тонке почуття гумору, на ходу імпровізує. Все це допомагає йому вживатися в образ Святого Миколая.

Добродійником дітвори колишній бригадир «підпрацьовує» з... восьми років, ще коли навчався у другому класі. Тоді улюблена вчителька Софія Михайлівна попросила його перевтілитися у Діда Мороза. Експеримент вдався. З того часу Мирон Волянський став головною дійовою особою на зимових шкільних ранках. А коли вже в освіті дозволили відзначати день Святого Миколая, приміряв на себе і його накидку та митру.

Селяни кажуть: коли на святмиколаївські урочистості приходить пан Мирон, малюки, заворожені дійством за його участі, беззастережно вірять, що перед ними — той самий чудодійник, про якого дізналися з книжок. Приємних вражень у них залишається надовго.

А кілька років тому був кумедний випадок у сусідньому селі Рогачині. На зимову виставу у тамтешній дитсадок прийшло одне сімейство. Було дуже задоволене тим, як спілкувався з дошкільнятами Святий Миколай (він же Мирон Волянський). Через кілька годин схожий спекталь ставили вже у школі, але там на роль чудодійника педагоги підібрали старшокласника. Дівчинка, яка перед тим побачила захоплюючу виставу у дитсадку, розплакалася — бо у школу прийшов «несправжній Миколай». Справжнім, на її думку, він був у дитсадку…

Фото автора

Бережанський район,

Тернопільська область

Схожі новини