Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Різдвяному ярмарку не всі товари “різдвяні”...

  • 11.12.2017, 14:07
  • 3 931

Ціни на сувеніри та їжу розраховані на туристів

У Львові (на площі Ринок та на проспекті Свободи) запрацював традиційний Різдвяний ярмарок. Працюватиме до 15 січня 2018 року, хатинка Святого Миколая до 25 грудня. 2-3 січня на ярмарку відбудеться конкурс льодових скульптур (на площі Ринок), 7-8 січня — ІІІ міжнародний Різдвяний фестиваль.

... Вирушаю на площу Ринок. З самого ранку там зібралося чимало покупців.

Біля ятки з гарячими напоями знайомлюся з молодою парою, яка приїхала на вікенд з Києва. “Ми не вперше у Львові, але на Різдвяному ярмарку ще ніколи не були, - розповідає пан Олег з Києва. - Ціни доволі комфортні. Глінтвейн — 20 гривень, кава та чай — 10, пампух — 10. За велике капучіно просять 29 гривень”. Запитую гостей, де поселилися. “Мешкаємо в однокімнатній квартирі на площі Ринок, вікна якраз виходять на балкон кабінету мера Львова, - каже Олег. - Приїхали на три дні. За квартиру платимо 800 гривень за добу. І то ця вартість у нетуристичний сезон. У новорічні вакації за це помешкання власники просять 5 тисяч гривень на добу. Не встигли його забронювати вчасно, доведеться мешкати на Новий рік на вулиці Дорошенка”.

Натомість 33-річна пані Маргарита зі Львова не вважає, що ціни на ярмарку комфортні. “Ціни на сувеніри та їжу розраховані на туристів, переважно на іноземців, які тут можуть витратити 4-5 тисяч гривень, - каже жінка. - У порівнянні з торішнім Різдвяним ярмарком, сувеніри подорожчали на 5-10%. Обурює те, що левова частка краму — китайські дешеві сувеніри. Деякі з них не стосуються святкової тематики — чоловіча “мірка”, дерев’яні скриньки з написами “Пенсійний фонд”, “Набір рибалки”...”.

Справді, серед сувенірів - чимало “неформатного” товару. Наприклад, килимок із портретом Путіна та написом “Витирайте ноги!” - 120 гривень, дзвіночки з написами “Хочу масаж”, “Хочу сексу”... Цього року за такі цяцьки з “перчинкою” просять 70 гривень, торік коштували на 10 гривень дешевше. Запитую продавців, чому торгують такими сувенірами. Одні лише здвинули плечима, мовляв, нічого не вирішують, бо лише реалізатори... Інші пояснили, що на товар з оригінальними написами є чималий попит. “Купують дзвіночки “Хочу сексу” значно краще, ніж магнітики із зображенням Ратуші, Високого Замку чи площі Ринок, - каже пані Надія. - Пригадую, торік два турки запитували мене, чи не продаю брелки у вигляді... чоловічого достоїнства”.

У попиті — магнітики (від 20 гривень), скляні кулі, всередині яких “золота” Ратуша (270 гривень), керамічні горнятка - 130-150 гривень. Продавці хвалять товар: “Купуйте, наші сувеніри ручної роботи! Керамічні горнятка годяться для мікрохвильової печі”.

Китайський декор на ялинку — від 50 гривень. На прилавках не знайшла іграшок, які символізують 2018 рік — рік Собаки. Зате можна придбати лише шоколадні літери - “2018” (55 гривень). Не бракує теплого одягу з овчини — від 200 гривень, теплі шкарпетки — 90-170 гривень.

Можна також придбати свіжовичавлені соки з гранату у... пластикових пляшках — 90 гривень, мед — 60 гривень за півлітрову банку, банка меду з горіховим міксом — 200 гривень, настоянку воскової молі — 150 гривень, настоянку з прополісу - 130... Є також домашня буженина по 200 гривень за кілограм та копчені ковбаси — від 130 гривень за кіло.

Зауважила, цього року організатори ярмарку замінили столики для експрес-перекусу. Тепер вони не обшарпані з потрісканою фарбою, а нові, у вигляді дерев’яних ялинок. Охочих скуштувати хот-дог чи запечену ковбаску не бракує. Десерти — від 15 гривень за сто грамів (переважно це львівські пляцки). “Бельгійські” вафлі з фруктами та шоколадною поливокою — 60 гривень. Запечені сосиски — від 25 гривень (за штуку), хот-дог — 25, порція картоплі фрі чи по-селянськи — 25. Так само продавці оцінюють шашлик із шампіньйонів. А ось за курячий шашлик просять 50 гривень.

Фото автора

Схожі новини