Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У справі про збитий Боїнг MH17 підозрюють російського генерала

  • 08.12.2017, 11:01
  • 1 539

Головним фігурантом справи про авіакатастрофу Малазійського Боїнга MH17 в небі над Донбасом у 2014 році є головний інспектор Центрального військового округу, генерал-полковник Микола Ткачов з позивним Дельфін.

У справі про збитий Боїнг MH17 підозрюють російського генерала
У справі про збитий Боїнг MH17 підозрюють російського генерала

Про це йдеться в результатах спільного розслідування The Insider і Bellingcat.

На записах, опублікованих голландськими слідчими для пошуку свідків, до Дельфіна звертаються як до Миколи Федоровича.

Слідчі не уточнювали, яку конкретно роль в авіакатастрофі Боїнга зіграв зокрема Дельфін, але зараховують його до ключових фігурантів цієї справи.

З відкритих джерел журналісти з'ясували, що серед нині живих російських військових був одночасно і генералом, і Миколою Федоровичем - генерал-полковник Микола Федорович Ткачов.

Щоб порівняти голос Ткачова з голосом Дельфіна, журналіст зв'язався з генералом і сказав, що хоче зробити інтерв'ю про Суворовське училище, в якому генерал є главою опікунської ради.

Для того, щоб звірити голоси Ткачова і Дельфіна, журналісти звернулися до двох спеціалізованих організацій: Національного центру медіа-криміналістики Університету Колорадо в Денвері (National Center for Media Forensics at the University of Colorado at Denver) і Литовського центру судової експертизи. Університет Колорадо оцінював тільки сам по собі голос за допомогою автоматизованої системи, в той час як Литовський центр використовував також лінгвістичний аналіз.

В обох випадках експерти дійшли висновку, що ймовірність збігу дуже висока.

Микола Ткачов - учасник першої та другої чеченських воєн, служив в різних військових округах, дослужився до генерал-полковника і командувача військовою частиною 20650, офіційно розформованої 8 вересня 2014 роки (два місяці після катастрофи Боїнга). При цьому сам він був звільнений зі служби указом від 10 грудня 2010 року.

Генерал Микола Ткачов (крайній зліва)
Генерал Микола Ткачов (крайній зліва)

Після свого формального звільнення з лютого 2011 року по серпень 2012-го Ткачов був головним військовим радником у Сирії.

У розмові з журналістами Ткачов заявляв, що що після свого повернення з Сирії в 2012 році він "з Єкатеринбурга нікуди не виїжджав" і в Україні в 2014 році не був.

Катастрофа малайзійського Boeing сталася 17 липня 2014 року. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Загинули всі 298 осіб, що були на борту. У серпні 2014 року була створена Міжнародна слідча група, до якої увійшли представники Росії. У липні 2015 року Росія заблокувала в Раді Безпеки ООН пропозицію створити міжнародний трибунал з розслідування аварії MH17.

28 вересня 2016 року Міжнародна слідча група офіційно оприлюднила результати розслідування катастрофи Boeing Малазійських авіаліній рейсу МН17, згідно з якими літак збили з ЗРК Бук, який доставили на Донбас з території Росії.

Джерело: Новое время

Схожі новини