Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Якщо умови будуть кращими, тоді лікар ніколи зі села не поїде»

  • 07.12.2017, 18:48
  • 1 600

Президент презентував на Львівщині законопроект, який гарантує селу якісну і доступну медицину.

«Якщо умови будуть кращими, тоді лікар ніколи зі села не поїде»
«Якщо умови будуть кращими, тоді лікар ніколи зі села не поїде»

«Лікарі не повинні працювати і приймати людей у холодних приміщеннях, де температура не піднімається вище 10 градусів. Не повинні ходити по коліна в болоті, коли за ними ганяються собаки. Якщо умови будуть кращими, тоді лікар ніколи зі села не поїде», — переконаний сімейний лікар смт Краковець Яворівського району Ігор Заставний. Про це він заявив на нараді у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького, яку провів президент України Петро Порошенко.

Ситуація з медициною на селі в нашій державі — плачевна. 80% фельдшерсько-акушерських пунктів потребують доукомплектації, ще 10% — не існують. 40% сіл в Україні взагалі не мають жодного медичного закладу. А в тих селах, де такі заклади є, 82% з них не мають санвузлів. Про це заявив президент Петро Порошенко під час наради з представниками первинної ланки медичної галузі Львівщини. На неї прибули з усієї області головні лікарі, сільські сімейні лікарі та фельдшери.

Напередодні робочого візиту глави держави на Львівщину анонсували, що він підпише закон про сільську медицину. Однак президент вирішив не підписувати поки що цей закон, ініціатором якого він є. Петро Порошенко сказав, це було би неправильно, адже досі не підписано закон про медреформу. Тому пообіцяв найближчим часом підписати одразу два документи. «Це не просто будівництво нових фельдшерсько-акушерських пунктів. Це затвердження мінімального обсягу обладнання, яке має бути у кожному селі, умови для перебування там лікаря або представника середнього медичного персоналу, який зможе зробити всі необхідні аналізи на цьому обладнанні», — розповів президент. І додав, що це дозволить зберегти «золоті години» для встановлення діагнозу та призначення необхідного лікування. Крім того, у кожному сільському ФАПі має бути автомобіль, який за необхідності зможе доставити пацієнта у лікарню.

Ще Порошенко пообіцяв зробити все можливе, щоб українські лікарі відчували себе елітою суспільства. На потреби сільської медицини, за словами президента, спрямують кошти, вкрадені представниками попередньої влади в українського народу та повернуті до Державного бюджету України.

На Львівщині з-поміж інших областей України — найбільша чисельність сільського населення. Тому голова Львівської ОДА Олег Синютка запропонував президентові зробити нашу область пілотною для реалізації нового закону. «Львівщина сподівається отримати достатньо потужний фінансовий ресурс, який передбачений законом про сільську медицину, — заявила директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак. — Розраховуємо отримати достатньо велику кількість нових сільських лікарських амбулаторій».

«Уже купують для нашої амбулаторії хороше обладнання для проведення більш поглиблених аналізів. Причому громада також купує нам новий санітарний автомобіль, щоб лікар міг краще доїхати до хворого», — розповіла учасниця наради, головний лікар Славської міської лікарні Оксана Зенинець.

Фото Львівської ОДА

Схожі новини