Передплата 2024 «Добрий господар»

Договори оренди землі тепер реєструватимуть в онлайн-режимі

  • 06.12.2017, 15:01
  • 1 923

6 грудня 2017 року, на засіданні уряду прийнято рішення про запровадження в Україні он-лайн послуги реєстрації договорів оренди землі.

Це полегшує життя підприємцям, які орендують земельні ділянки. Відтепер орендар, не виходячи із свого офісу чи дому, зможе оперативно зареєструвати договори оренди і при цьому навіть не звертатися до державного реєстратора. Для цього потрібно дві речі - відсканований договір оренди та електронний цифровий підпис власника ділянки.

Як розповіла “ВЗ” заступник начальника з питань державної реєстрації, начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Львівській області Оксана Куманська, онлан-сервіс у земельній сфері - важливий крок, який вкотре не словом, а ділом підсилив політику держави у викоріненні такого явища, як рейдерство, зокрема в аграрній сфері.

“Запроваджена послуга надає можливість аграріям провести державну реєстрацію уже укладених договорів оренди землі, не виходячи із офісів, - каже Оксана Куманська. - Послуга сприяє підвищенню інвестиційного клімату в аграрній сфері та встановлює чіткі правила агробізнесу. Подвійна реєстрація договорів та подача “пачками” на реєстрацію договорів оренди державним реєстраторам, залишиться в минулому. Перший заступник Міністра юстиції України Наталія Бернацька зазначила на прес-конференції, що наразі онлайн-сервіс діятиме у тринадцяти пілотних регіонах. Надалі послуга буде доступною у всіх областях України”.

Оксана Куманська також повідомила, що в Україні уже більше року працює послуга sмс-маяк. Це дає змогу відстежувати будь-які зміни, які відбуваються з нерухомістю в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, якою до сьогодні могли скористатись лише власники нерухомості.

“На засіданні уряду розширено коло суб’єктів отримання цієї послуги, - наголошує Оксана Куманська. - Орендарі включені у число тих, хто зможе, зареєструвавшись у відповідний спосіб, скористатись послугою sms- маяк та отримувати інформацію про будь-які дії із орендованим майном. Закликаю громадян активніше виготовляти електронні цифрові підписи, які нададуть змогу користуватись більш як тридцятьма послугами лише Міністерства юстиції України через, зокрема “Он-лайн будинок юстиції”. Загалом в Україні діє більше 7 млн. електронних цифрових підписів. До кінця 2018 року одним із завданням уряду є переведення в режим он-лайн ста найбільш затребуваних адміністративних послуг”.

Схожі новини