Передплата 2024 «Добра кухня»

Гюлена, якого в Туреччині підозрюють в здійснені перевороту, затримали правоохоронці

  • 06.12.2017, 13:18
  • 1 050

За даними низки ЗМІ, розвідка ЄС заперечила причетність Гюлена до спроби перевороту в Туреччині. Сам Гюллен, який проживає у вигнанні у США, відкидає свою причетність і засуджує спробу державного перевороту у Туреччині.

Турецькі правоохоронці затримали Салема Гюлена, племінника проповідника Фетхуллаха Гюлена, обвинуваченого в організації спроби держперевороту в Туреччині влітку 2016 року.

Про це повідомляє турецький телеканал NTV. За інформацією, усього поліція затримала 47 з 87 членів організації FETÖ. Зазначається, що раніше поліція затримала 115 передбачуваних прихильників Гюлена.

Як повідомлялося 28 листопада, влада Судану видала Туреччині підприємця Мемдуха Чикмаза, якого підозрюють у зв’язках з Фетхуллахом Ґюленим та вважають одним зі спонсорів організації FETÖ.

Раніше в Анкарі Четвертий Суд з тяжких злочинів звернувся до Міністерства юстиції Туреччини з вимогою підготувати запити щодо видачі з 22 країн 45 представників групи FETÖ, яку Анкара вважає терористичною організацією та пов'язує її діяльність із Фетуллахом Гюленом.

Зазначимо, 26 жовтня турецькі правоохоронці розпочали операцію із затримання 121 екс-співробітників Міністерства закордонних справ Туреччини через зв'язки з ісламським проповідником Фетхуллахом Гюлен.

Нагадаємо, 15 липня 2016 року в Туреччині сталася спроба військового перевороту. Президент країни Реджеп Таїп Ердоган закликав людей вийти на вулицю та завадити силовій спробі зміни влади. У сутичках загинули 190 громадян та 104 заколотники, понад 1,4 тисяч осіб отримали поранення.

Після невдалої спроби державного перевороту у Туреччині висунули підозру чи звільнили понад 100 тисяч державних службовців, серед яких учені, вчителі, судді, прокурори і військові. Ще 37 тисяч людей були ув’язнені. Їх обвинувачують у співпраці з релігійним проповідником Фетхуллахом Ґюлленом, якого Анкара вважає натхненником державного перевороту.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини