Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні у Львові можна довідатись про свій ВІЛ-статус

  • 01.12.2017, 11:53
  • 1 784

Цьогоріч  Всесвітній день боротьби зі СНІДом проводиться під гаслом «Тестуй. Лікуй. Не допусти».

Сьогодні у Львові можна довідатись про свій ВІЛ-статус
Сьогодні у Львові можна довідатись про свій ВІЛ-статус

Це ініціатива «Європейського тижня тестувань», що триває уже п’ять років, і у ній бере участь понад 50 країн Європи. У Львові до цієї ініціативи долучився Благодійний фонд САЛЮС, працівники якого із залученням мобільної амбулаторії провели тестування на ВІЛ 200 представникам патрульної поліції, а також протестували представників Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА та керівників обласних закладів охорони здоров’я. Пройшла тестування й очільниця Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА пані Ірина Микитчак.

«На превеликий жаль, в Україні немає практики обов’язкового обстеження, тому ми маємо таку ситуацію із ВІЛ. Такою акцією ми хочемо привернути увагу наших мешканців до того, що кожна людина має бути поінформованою про свій статус, про своє здоров’я. Адже значна частина інфікованих довідуються про свій статус випадково. А тут, як і в кожній хворобі, чим швидше маєш інформацію, тим швидше отримаєш лікування. Так, цією акцією ми закликаємо наших мешканців, зокрема медичних працівників, проводити обстеження, аби попередити негативні наслідки», — зазначила директор Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА пані Ірина Микитчак.

Окрім того у партнерстві з Львівським відділенням Альянс Франсез та Львівським центром профілактики та боротьби зі СНІДом, а також за підтримки Альянсу громадського здоров’я, організована мистецька подія — показ фільму «Сто двадцять ударів серця у хвилину», який демонструватиметься у залі №2 кінотеатру «Планета кіно» ( ТЦ «ФОРУМ») о 16 год. у п’ятницю, 1 грудня.

Цього дня, 1 грудня, з 13.00. до 16.00. біля ТЦ «ФОРУМ» буде розміщена мобільна амбулаторія, де усі охочі матимуть можливість безкоштовно зробити анонімний тест на ВІЛ. Одночасно на площі перед торговим центром волонтери розповсюджуватимуть серед перехожих та відвідувачів центру перехрещені червоні стрічки та інформаційні матеріали з питань профілактики ВІЛ. Акція проводитиметься за сприяння торгового центру «ФОРУМ».

Після сеансу відбудеться 30-хвилинне обговорення фільму за участі кінокритика пані Катерини Сліпченко, головного лікаря Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом пані Мар’яни Служинської, директора ГО Альянс Франсез міста Львова пана Ніколя Фасіно, замісника директора БФ САЛЮС пані Марти Васильєв.

Додаткова інформація та фото

P.S. Благодійний фонд САЛЮС заснований у 1996 році. Місією фонду є промоція здоров’я та профілактика хвороб. З 2003 року фонд є членом асоціації EPHA (European Public Health Association), до якої до недавнього часу було включено тільки дві організації з України.

За період свого існування фондом реалізовано багато програм та проектів, мистецьких акцій, проведено сотні тренінгів з питань пропаганди здорового способу життя, репродуктивного та статевого здоров’я, подолання насильства у молодіжному середовищі. Успішними стали проекти з профілактики раку шийки матки (за сприяння PATH) та профілактики раку молочної залози (за сприяння Comen). Авторська программа фонду САЛЮС «Мистецтво проти СНІДу» неодноразово була представлена на міжнародних конференціях з проблем ВІЛ/СНІДу, завдяки чому стала популярною і відомою не тільки в Україні, але і за її межами.

Велика увага приділяється профілактиці ВІЛ/СНІД, інфекцій, що передаються статевим шляхом, туберкульозу та гепатиту. Впроваджуються інформаційно-освітні проекти, які підвищують поінформованість населення, і зокрема, молоді, про небезпеку згаданих хвороб та популяризують здоровий та безпечний спосіб життя.

Діє программа «Кризовий центр», що забезпечує кваліфіковані медично-діагностичні та психологічні послуги жінкам у кризових ситуаціях — жертвам насильства, зґвалтування та торгівлі людьми, а також внутрішньо переміщеним особам. Водночас працівники фонду працюють з представниками груп ризику щодо інфікування ВІЛ - жінками секс-бізнесу (ЖСБ) та споживачами ін’єкційних наркотиків (СІН). Щоденно виїздить на маршрут мобільна амбулаторія, завдяки якій аутріч працівники мають можливість працювати з представниками цільових груп не тільки у Львові, але й у районних центрах області. Фонд підтримує роботу пунктів обміну шприців та бере участь у впровадженні програми замісної підтримуючої терапії (ЗПТ), яка є важливою формою діяльності щодо зменшення шкоди у середовищі СІНів.

Розгортати та впроваджувати діяльність фонду допомагають партнерські організації, що надають інформаційну та фінансову підтримку. Серед партнерів та друзів фонду є організації з Франції, Великобританії, Німеччини, Королівства Нідерландів та США. Тривалий час фонд співпрацює з CCFD, Global Fund for Women, Secours Catholique Caritas France, Open Society Institute.

Фонд плідно працює з посольствами та представництвами іноземних країн і Україні. Так завдяки підтримці посольства Канади було впроваджено проект, спрямований на подолання насильства серед молоді, а за сприяння посольства Королівства Нідерландів - проводилася інформаційна робота з жінками секс-бізнесу. Британська Рада в Україні з залученням фонду САЛЮС впроваджувала проект, спрямований на протидію торгівлі людьми.

Успішно складається багатолітня і результативна співпраця з Міжнародним благодійним фондом «Альянс громадського здоров’я» (у минулому - Міжнародний БФ „Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”), який є представником Глобального Фонду і адмініструє проекти, спрямовані на подолання епідемії ВІЛ в Україні.

Схожі новини