Передплата 2024 «Добра кухня»

У подяку за зцілення примайстрував Матінці Божій… третю руку

  • 01.12.2017, 11:45
  • 2 367

До ікони «Троєручиця» особливо моляться під час душевного неспокою.

У подяку за зцілення примайстрував Матінці Божій… третю руку
У подяку за зцілення примайстрував Матінці Божій… третю руку

Незвичне зображення Божої Матері я побачила у Свято-Миколаївському монастирі села Іза-Карпутлаш Хустського району, що на Закарпатті. Вразила Богоматір з… трьома руками. Це унікальний образ «Троєручиця».

Історія чудотворної ікони Божої Матері «Троєручиця» пов’язана з долею великого церковного піснетворця преподобного Іоанна Дамаскіна (VIII століття). Візантійський імператор Лев III намагався його зганьбити, адже той доводив істинність почитання ікон. Іоан жив у Дамаску та займав високу посаду при дворі халіфа. Імператор наказав виготовити фальшивого листа, в якому нібито преподобний пропонував Візантії свою допомогу в захопленні цієї древньої столиці світу. Розгніваний халіф наказав відрубати преподобному кисть правої руки і повісити її на площі для всенародного огляду. Мовляв, ось як карають за зраду. Ввечері Іоан попросив віддати йому відсічену кінцівку. Приклав кисть до обрубаної руки й став гаряче молитися перед іконою Божої Матері про одужання. У сні явилася йому Діва Марія й повідомила: «Ти зцілений. Трудися належно й далі твоєю рукою». Прокинувся Іоан — а рука здорова, наче нічого й не було. На знак вдячності приклав до нижньої частини ікони Матері Божої руку, виготовлену зі срібла. Так образ й отримав свою назву «Троєручиця».

Після цього Іоан вирішив віддати себе служінню Богу й прийняв чернечий постриг. З собою взяв у обитель й ікону, через яку отримав зцілення.

До ХІІІ століття цей образ багато подорожував. Врешті опинився на горі Афон біля воріт Хілендарської обителі. Іноки прийняли її як великий дар й поставили святиню у вівтарі соборного храму. Тоді сталося ще одне велике диво.

Коли помер настоятель святої обителі, між монахами почалася суперечка — не могли вибрати між собою головного. Розійшлися спати ні з чим. Коли вранці повернулися, побачили, що на ігуменовому місці стоїть ікона «Троєручиця». Ченці забрали образ та опечатали двері монастиря, проте наступного ранку історія повторилася. На третю ніч наснилася інокам Богородиця й сказала: «Раз самі не можете вибрати собі ігумена, буду замість нього». З того часу у Хіландарській обителі настоятеля не вибирають, а благословення отримують від Цариці Небесної.

Під час набігу турків на Афон Божа Мати охороняла скит від іновірців. Загарбники, налякані видінням жінки, яка обходила навколо стін обителі, втікали.

Писаних копій ікони Божої Матері «Троєручиця» в Україні дуже мало. Одна з них — у Свято-Миколаївському монастирі поблизу Хуста на Закарпатті. Особливо до неї моляться під час душевного неспокою, хвороби рук, ніг та під час пожеж.

Фото автора.

Закарпатська область.

Схожі новини