Передплата 2024 «Добра кухня»

Терористи віддали олігарху-втікачу Курченку захоплений метзавод на Донбасі

  • 28.11.2017, 14:57
  • 915

Алчевський металургійний комбінат (АМК), що знаходиться на тимчасово непідконтрольною території України в Луганській області за погодженням із "ордловцями" перейшов під управління компанії Внешторгсервіс українського олігарха-втікача Сергія Курченка.

Про це агентству Інтерфакс-Україна повідомили кілька джерел.

Відзначимо, що АМК входить в корпорацію Індустріальний союз Донбасу (ІСД).

ІСД заснована у 1995 році, є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат, Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr і ISD-Huta Czestochowa.

Контрольний пакет акцій ІСД належить пулу російських інвесторів, що включає одного з творців металургійної компанії Євраз Олександра Катуніна. Власниками ще 49,9% акцій ІСД є українські бізнесмени Сергій Тарута і Олег Мкртчан.

Інформоване джерело зазначило, що цехами підприємства ходять представники компанії, оглядають обладнання, опитують працівників комбінату.

"Меткомбінат ІСД "віджали" за прикладом підприємств Метінвесту", - констатував один зі співрозмовників агентства.

Інше джерело, близьке до компанії Внешторгсервіс, безпосередньо не відповіло на питання про перехід АМК під її контроль, але визнав, що інформація агентства достовірна.

При цьому обидва джерела не уточнили, коли планується запустити в роботу АМК.

Директор правового департаменту ІСД Сергій Ткаченко не став коментувати ситуацію на АМК, пославшись на непоінформованість через перебування зараз у відрядженні.

"Потрібно прояснити ситуацію, поки нічого сказати не можу. Але до цього ми контролювали підприємство, там були наші менеджери", - зазначив Ткаченко.

Нагадаємо, що на початку березня в ОРДЛО заявили про запровадження "тимчасової адміністрації" в близько 50 компаніях, серед яких, зокрема, підприємства групи Донецьксталь і Метінвест. "Тимчасовим адміністратором" підприємств ГМК була призначена компанія Внешторгсервіс.

Поставки сировини на метпідприємства, розташовані в самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", припинилися в лютому 2017 року через транспортну блокаду з боку України. Метінвест 15 березня заявив про втрату контролю над діяльністю своїх підприємств на непідконтрольній території.

Разом з тим, "тимчасова адміністрація" на підприємства ІСД на НКТ не запроваджувалася - ні на Алчевський меткомбінат, ні на Алчевськкокс. За припущеннями експертів, це могло бути пов'язано з тим, що ІСД контролювалося російськими акціонерами.

Після припинення поставок залізорудної сировини з України на "віджаті" підприємства - Єнакіївський метзавод і Донецьксталь, ЗРС початоло поставлятися з Росії. Зокрема, за даними держпідприємства Укрпромзовнішекспертиза, за квітень-червень з Росії було поставлено загалом близько 430 тис. тонн залізорудного концентрату і окатишів невідомого виробника.

У березні ЗМІ повідомляли, що російський уряд рекомендував Северсталі та Металоінвесту розглянути можливість постачання залізної руди на підприємства Донецької та Луганської областей. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, а також обидві компанії спростовували цю інформацію. За даними джерел, формально постачання ЗРС здійснюються з Росрезерву, але реально - з гірничорудних підприємств Северсталі.

Схожі новини