Передплата 2024 «Добрий господар»

Манафорт може бути причетний до відмови України підписати Угоду про асоціацію в 2013 році

  • 25.11.2017, 10:20
  • 1 063

Колишній глава президентської кампанії Дональда Трампа, політтехнолог Пол Манафорт може бути причетний до того, що в 2013 році Україна відмовилася підписувати Угоду про асоціацію з ЄС, повідомляє інформаційна служба McClatchy.

Відзначається, що в липні 2013 року Манафорт разом з колишнім консультантом Януковича Костянтином Клімніком вилетіли до Франкфурта на приватному літаку, який належить депутату Андрію Артеменку.

Американські експерти з Росії у приватному порядку заявили, що вони підозрюють, що поїздка передувала розширенню російського впливу, щоб відмовити тодішнього президента Віктора Януковича від підписання Угоди про асоціацію. Це рішення, на думку експертів, відкрило двері для вторгнення Росії в 2014 році на Донбас.

Артеменко був позбавлений депутатського мандата депутата, зокрема за те, що він передав колишньому раднику президента США з національної безпеки і оборони Дональда Трампа Майклу Флінну, який також підозрюється у зв'язках з РФ, проект врегулювання конфлікту між Україною і Росією. Одним з пунктів плану є організація всеукраїнського референдуму про передачу Криму в оренду Росії строком на 50-100 років.

Нагадаємо, 30 жовтня американська влада пред'явила Манафорту звинувачення відразу по 12 статтям. Зокрема, серед них фігурує "змова проти інтересів держави". Частина звинувачень грунтується на його співпраці з екс-президентом України Віктором Януковичем.

Пізніше щодо Манафорта і його соратника Ріка Гейтса суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Президент США Дональд Трамп заявив, що всі звинувачення правоохоронних органів проти Манафорта не мають ніякого відношення до періоду роботи останнього на чолі штабу республіканців.

Згідно з наявною інформацією, Манафорт протягом останніх десяти років отримав від наближеного до Кремля російського олігарха Олега Дерипаски близько $60 млн. Це співробітництво почалося в 2007 році, коли вони представляли російські інтереси в Грузії.

Крім того, з 2012 по 2014 рік Манафорт був консультантом Партії регіонів екс-президента України Віктора Януковича, за що, за даними ЗМІ, він отримував тіньові виплати.

Джерело: Новое время

Схожі новини