Передплата 2024 «Добра кухня»

Росія вдруге за добу ветувала продовження мандата експертів з хімзброї в Сирії

  • 18.11.2017, 14:59
  • 719

Росія знову наклала вето на резолюцію Ради Безпеки про продовження мандата експертів, які розслідують застосування хімічної зброї в Сирії (СМР).

Як повідомляє прес-служба ООН, термін мандата минув 17 листопада. Представлена Японією резолюція передбачала "технічне" продовження мандата лише на місяць - за умови, що за цей час будуть розроблені більш чіткі параметри роботи експертів.

Резолюція була спробою зберегти так званий Спільний механізм ООН і Організації з заборони хімічної зброї та (ОЗХЗ) з розслідування використання хімічної зброї в Сирії. Напередодні Росія заблокувала американський проект резолюції, а її власний варіант не набрав потрібної кількості голосів.

Після голосування в п'ятницю ввечері Постійний представник США Ніккі Хейлі висловила своє обурення результатами голосування. Вона зазначила, що текст нової резолюції практично ідентичний тексту російського проекту. Хейлі додала, що туди були включені поправки, які сама ж Росія запропонувала під час обговорення американського варіанту. За її словами, це означає, що Росія ніколи і не збиралася продовжувати мандат експертів. Британський посол Майкл Райкрофт додав, що Москва таким чином прагне захистити свого союзника в особі режиму Асада.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя, виступаючи після голосування, сказав, що ще до нинішнього засідання Росія довела до відома членів Ради свою позицію і мотиви. "Будь-яке продовження СМР можливе для нас лише за умови виправлення фундаментальних недоліків в його роботі. Інакше бути не може - після того, як керівництво Механізму, що вкрило себе ганьбою своїм фіктивним розслідуванням епізоду із застосуванням зарину в Хан-Шейхуні, поставило підписи під голослівними звинуваченнями проти Сирії", - заявив російський дипломат.

В останній доповіді група експертів Організації із заборони хімічної зброї та ООН поклала відповідальність за застосування хімічної зброї в Хан-Шейхуні на уряд Сирії, а в Умм-Хоше - на бойовиків ІДІЛ.

Росія ж визнала їхню доповідь поверхневою.

Схожі новини