Передплата 2024 «Добра кухня»

В українській медицині гряде трансплантаційна революція

  • 15.11.2017, 18:58
  • 1 295

З 2018 року в Україні стартує програма по трансплантації нирок від нерідного донора.

Як повідомляє ТСН , на ці цілі з державного бюджету буде виділено 112 млн гривень. На 2019-2020 роки - більше, ніж за 100 млн щорічно. Вже з 2018 року в Україні будуть проводити трансплантацію нирок.

Річна потреба по пересадці становить майже 2000 нирок 1000 пересадок серця, 1500 - печінки і 600 - кісткового мозку.

Незважаючи на це, в країні щорічно роблять не більше 150 пересадок, трансплантацій серця за всю історію незалежності було тільки шість. У квітні минулого року в Інституті імені Шалімова вперше в країні провели трансплантацію легень, хоча в світі щорічно роблять до 3000 таких операцій. Тому, за рівнем розвиненості трансплантології Україна посідає останнє місце в Європі.

Як повідомила в ефірі виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, трансплантологія в державі не розвивалася 26 років. Цей процес був запущений через наказ міністерства про початок робіт координаторів трансплантації. Це будуть лікарі, які будуть координувати його.

"Є донор і реципієнт. Потрібно їх зв'язати між собою. Транспоркоордінатор - лікар, що займається цілим процесом в лікарні. В Україні є п'ять лікарень, які роблять трансплантацію", - зазначила вона.

Супрун додала, що зараз в державі дозволені тільки пересадки від родичів, але з 2018 буде розпочато процес трансплантацій нирок від трупів.

"Це відбувається тоді, коли у людини помер мозок. Потрібно для цього мати специфічну апаратуру, щоб це довести і показати. В Україні багато лікарень не мають такої апаратури. Тільки в цьому році ми видали наказ, дозволяємо анестезіології робити це. Від нерідних трупів, тому що закон не дозволяє, щоб від нерідних живих передавалися органи ", - повідомила в.о. міністра.

За її словами, профільні лікарі будуть проходити спеціальні курси в післядипломній академії. Вони триватимуть кілька тижнів. Апаратура для визначення смерті мозку коштує 2-3 тисячі доларів.

Далі, як розповіла Уляна Супрун, в лікарнях будуть перебувати молоді люди або ті пацієнти, у яких немає хронічних захворювань. При цьому ці пацієнти не мають шансів на життя. Лікар буде розмовляти з рідними цю людину і просити їх про донорство. Зараз в Україні існує реєстр донорів і реципієнтів.

"У реєстрі є 6000 тих, хто потребує допомоги. В донорах є ті люди, які вирушили туди до своєї смерті. Найважливіше - мати список реципієнтів. Коли лікар поговорив з родичами, є докази смерті мозку, тоді можна знайти в реєстрі людини, якому цей орган можна передати. Тоді орган перевозиться між містами. Над цим працює ціла команда. Зараз в Україні є тільки п'ять лікарень, в яких це можна робити ", - констатувала виконуючий обов'язки голови МОЗ.

Супрун також заявила про те, що Україні варто розвивати напрямок трансплантації і донорства , адже ціни на такі операції в нашій країні значно нижче, ніж в європейських країнах.

"Трансплантація кісткового мозку в три або чотири рази дорожче, в залежності від того, робиться це в Білорусі або це європейські країни. І трансплантація нирок там також в три-чотири рази дорожче. Ми могли б більше пацієнтів оперувати в Україні", - зазначила керівник МОЗ.

За її словами, в Україні також необхідно проводити просвітницьку роботу з донорства органів. Зокрема, в США чоловік ще за життя може дати згоду на донорство своїх органів після смерті, і це питання потім не доведеться вирішувати рідним померлого.

"Щоб було більше інформації, щоб сім'ї розуміли, що це дійсно є дар життя. Що це дуже хороша річ, це правильно - передати органи, щоб інші могли жити, коли їх родич вже не зможе їх використовувати", - пояснила керівник МОЗ.

Супрун зазначила, що в пілотному законопроекті про донорство пропонується брати органи від померлих нерідних людей. Трансплантувати органи від нерідних живих людей - не дозволено. Зате в інших країнах світу ця практика широко поширена.

"Більше трансплантацій проводять з нирками, людина може жити з однією ниркою. У мене дуже багато друзів в Штатах, які отримали нирку немає від своїх сестер і братів, а від чужих людей", - додала вона.

Схожі новини