Передплата 2024 «Добрий господар»

Три українські стрічки змагатимуться за «Оскар»

  • 14.11.2017, 11:35
  • 1 315

На «Оскар» у номінації «найкращий фільм іноземною мовою» претендують одразу три стрічки, до яких долучилися українці.

Серед них і «Межа», фільм словацького режисера Петера Баб’яка.

Сюжет фільму сягає 2007 року, за півроку до вступу Словаччини до зони Шенген. І тепер по обидва боки кордону має все змінитися. А от вже в другому поколінні контрабандист Адам та його український компаньйон Йона мають скористатися останнім шансом, аби заробити якомога більше. Персонажі постійно балансують між життям і смертю, адже вже давно живуть за власними законами. На роль українців запросили акторів з Києва та Львова. Більшості з них болить тема кордону, адже знають про нього не з чуток.

Римма Зюбіна зіграла у фільму дружину одного з головних героїв. Вона з Ужгорода, тому каже: добре знає, як через кордон перевозять контрабанду, а митники демонстративно затримують одну машину, після того, як пропустили три.

«Люди звикли, була ситуація дійсно, коли не було на що жити, не було як виживати, але, можливо, декого цей авантюризм з романтизмом захопив настільки, що зупинитися не можна. Там уже цілими сім'ями, цілими кланами існують. І це вже як бізнес, який передається в спадок», — розповіла акторка Римма Зюбіна.

Світова прем'єра стрічки відбулася 3 липня 2017 року. Фільм вже встиг стати найкасовішим за всю історію словацього кінопрокату. А Оскарівський комітет обрав стрічку як фільм-претендент від Словаччини на ювілейну 90-ту церемонію вручення кінопремії «Оскар».

«Прогнозувати дуже важко. 92 картини з різних країн, є дуже сильні, є переможець Каннського кінофестивалю, але експерти оцінюють дуже високо наші шанси. Нарешті, три фільми з українською участю приймають участь в оскарівській гонці. Від України — фільм Валентина Васеновича «Рівень чорного» і від Литви «Іней».

Український прокат фільму «Межа» стартує вже 16 листопада.

Схожі новини