Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фільм про війну на Донбасі отримав нагороду кінофестивалю у Мінську

  • 13.11.2017, 20:54
  • 991

На фестивалі пройшла акція на підтримку Олега Сенцова.

На кінофестивалі «Лiстапад» приз за найкращу режисуру отримав фільм литовського кінорежисера Шарунаса Бартаса «Іній». Фільм є копродукцією Литви та України. Держкіно виділило на картину майже ₴11,5 млн.

Більшу частину фільму знімали саме в нашій країні, трохи у Києві, трохи в Дніпрі, а основну частину — біля лінії фронту, у Карлівці. Одного разу знімальна група навіть потрапила під обстріл. Також у фільмі беруть участь українські військові.

«Іній» брав участь у Двотижневику режисерів Каннського кінофестивалю, а також висунутий Литвою на «Оскар». Молоді литовці Рокас та Інга, погоджуються відвести допомогу для української армії з Вільнюса до Києва. Вони не надто добре уявляють, що відбуваються в Україні, проте Рокас дуже хоче розібратись у тому, що таке війна, як би він поводився у цій ситуації. І вони вирішують їхати далі, на Схід.

«”Іній” - це фільм про війну, про боротьбу за незалежність. Його дія відбувається під час війни, проте військові дії в кадрі практично відсутні. Ми бачимо те, що війна залишає за собою, що її супроводжує, що її оточує: залишені людьми зруйновані поселення і міста, люди похилого віку і діти, яким нікуди йти і які більше не хочуть відступати», - розповідає режисер, який додає, що «не буває абстрактної війни, абстрактних ран та смертей, страждають та гинуть реальні люди».

Гран-прі «Золото Лiстапад» отримав фільм «Листопад» Райнера Сарнета, створена у копродукції Естонії, Нідерландів та Польщі.

Схожі новини