Передплата 2024 ВЗ

На Донбасі існує хімічна загроза

  • 10.11.2017, 20:17
  • 857

Небезпека пов'язана з ушкодженнями об'єктів водопостачання.

ООН попереджає про можливу хімічну загрозу на сході України через військовий конфлікт і пошкодження об'єктів водопостачання. Про це повідомили спеціальні доповідачі організації Баскут Тунчак і Лео Хеллер, йдеться на сайті ООН.

«Ми стурбовані недавніми повідомленнями про обстріл навколо об'єктів водопостачання, які містять газоподібний хлор і інші надзвичайно небезпечні хімічні речовини в Донецькій області», - зазначили доповідачі, додавши, що пошкодження таких установок можуть мати руйнівні наслідки для населення Донбасу та навколишнього середовища.

За словами доповідачів, газоподібний хлор може використовуватися як хімічна зброя. Речовина може вплинути на здоров'я людини або призвести до смерті від задухи. Доповідачі наголосили, що використання будь-якого токсичного хімікату в якості зброї заборонено Конвенцією, хоча хлор поки не визнаний хімічною зброєю.

В якості прикладу Тунчак і Хеллер привели обстріл Донецької фільтрувальної станції 3 листопада, що призвело до пошкодження резервного трубопроводу хлору.

«Якщо був би використаний основний трубопровід, який на даний час використовується, або яка-небудь ємність об'ємом 900 л, що містить хлор, що зберігається в цих установках, вона могла вбити будь-яку людини в радіусі 200 метрів, включаючи персонал об'єкта, і сталося б забруднення води, яка поставляється майже 350 тис. жителів по обом сторонам», - йдеться у повідомленні.

Також вони згадали обстріл Верхньокальміуської фільтрувальної станції, яка постачає воду близько 800 тис. жителям і зберігає 100 тонн хлорного газу.

«Знову ж, випуск токсичних газів і руйнування об'єктів водопостачання мало б руйнівні наслідки для населених пунктів міста Донецьк, Макіївка і Авдіївка», - сказали експерти. Зазначимо, що міжнародні організації не раз висловлювали занепокоєння щодо об'єктів інфраструктури на сході України. Так, СММ ОБСЄ виступила із закликом уникати обстрілу Донецької фільтрувальної станції. Також патруль просив приділити особливу увагу інфраструктурі на Донбасі напередодні зими.

За інформацією ОБСЄ, сьогодні тисячі людей залишаються без світла, води і газу, оскільки пошкоджені основні об'єкти інфраструктури. Фахівці намагаються проводити відновлювальні роботи, але часто їм перешкоджають обстріли.

Джерело: Главком

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень