Передплата 2024 «Добрий господар»

Чийгоз згадав, як йому у в'язницю писали листи зі Львова та російських міст

  • 10.11.2017, 16:50
  • 1 079

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, нещодавно звільнений політв'язень Кремля Ахтем Чийгоз каже, що у в'язницю йому писали листи не тільки з України, а й з Росії.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Мені писали діти, прості люди з усього світу. І, звичайно, мені це давало підтримку. Я читав своїх співвітчизників, своїх братів з України, мені діти писали зі Львова. Один хлопчик писав (я обов'язково поїду до Львова, я знайду цього хлопчика): "Дядьку Ахтеме, я змушений писати російською". Про родину свою писав, про те, що він пишається мною. І пише наприкінці: "Якщо я зробив помилки, то вибачте". А я йому через дружину даю відповідь: "Російською можеш писати з помилками, головне — своєю мовою помилки не робити", - розповідає Чийгоз.

За його словами, листи він зміг отримати лише через рік-півтора, так як їх не передавали і вони лежали стосами в оперчастині.

"Але останні листи за 3-4 місяці до несподіваного визволення мені принесли з відміткою "перевірено". І там були листи, в тому числі з Росії — Саратов, Рязань. Російські люди висловлювали підтримку, просили вибачення за те, що їхня влада вчинила безсовісно, захопивши частину України і влаштувавши таке проти кримських татар у Криму", - говорить він.

Чийгоз зазначає, що до сих пір не може знайти відповіді на питання про те, чому йому все-таки віддали ці листи.

"Єдине, можливо, хтось зі співробітників розумів, що, сидячи в таких жорстких умовах, низка засуджених виявляють принципову позицію. Того, хто своїм інтелектом, своїм характером, силою духу може стояти на своїй позиції, завжди будуть поважати, навіть серед ворогів. Тільки таке у мене пояснення, чому мені за кілька місяців повернули листи", - вважає він.

Схожі новини