Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США витратить з бюджету 350 млн. для України

  • 09.11.2017, 15:50
  • 1 287

На 2018 рік США обіцяють Україні $350 мільйонів на боротьбу з російською агресією. Але половину суми ми можемо не побачити, якщо не будемо реформувати армію.

Для протистояння російській агресії в проекті оборонного бюджету США на 2018 рік виділено цілий розділ, один з пунктів якого присвячений Україні. Якщо його схвалять, наша країна отримає $350 млн безпекової допомоги. Точно таку ж суму було виділено й на 2017 рік.

Проект оборонного бюджету на 2018 фінансовий рік узгодили комітети обох палат Конгресу, які опікуються питаннями Збройних сил: Палати представників і Сенату. Сенатський комітет очолює давній друг України Джон Маккейн.

Збереглась умова, за якої Україна отримає спершу лише половину суми, а другу нам виділять лише після схвалення міністра оборони США.

Голова Пентагону має переконатися, що наше оборонне відомство проводить реформи, необхідні для підтримки обороноздатності. Тобто все залежить від боротьби з корупцією і марнотратством в українських Збройних силах.

У бюджеті-2017 цього не було. Вочевидь, збережуться також пункти про виділення коштів для кращої оборони українського кордону, а також на підготовку особового складу ЗСУ.

Окрім того, в бюджеті для Пентагону передбачено виділення $4,6 млрд на роботу Європейської ініціативи стримування. Ці кошти мають піти на підтримку союзників по НАТО і посилення оборонних позицій США в Європі. З цих коштів $100 млн має бути використано на стримування російської агресії.

Ще $58 млн мають піти на заходи у відповідь на порушення Росією договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Зокрема, йдеться про фінансування програми розміщення на землі ракет середньої дальності.

У документі також згадується продовження та посилення санкцій проти осіб, відповідальних за порушення договорів про контроль над озброєннями. А ще продовжується заборона на військову співпрацю з РФ та використання структурами Пентагону програмного забезпечення Лабораторії Касперського. Останню підозрюють у співпраці з російським урядом.

Запропонований проект оборонного бюджету ще може зазнати змін. Його мають ухвалити обидві палати Конгресу, а потім ще підписати президент. Проект на 2017 рік підписував Барак Обама, і там не було згадки про летальне озброєння для України. Побачимо, як поведе себе в цьому питанні Дональд Трамп.

Джерело: Еспресо

Схожі новини