Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Угорщина блокує співпрацю між Україною і НАТО

  • 08.11.2017, 15:35
  • 1 060

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Угорщина перейшла до блокування співробітництва між Україною і НАТО.

За словами віце-прем'єра, Будапешт, користуючись тим, що в НАТО діє принцип консенсусу, блокує ефективний розвиток і виконання тих програм, які були заздалегідь заплановані між Україною і НАТО.

"Україна стурбована ультимативною поведінкою Угорщини через невдоволення мовною статтею закону про освіту. Всі наші спроби вести діалог наражаються на неготовність до діалогу угорської сторони", - цитує її слова Європейська правда.

Климпуш-Цинцадзе визнала, що терміновий візит до штаб-квартири Альянсу міністра освіти і науки Лілії Гриневич був викликаний саме цією проблемою.

Віце-прем'єр додала, що Київ має підтримку з боку секретаріату Альянсу, з іншими членами НАТО, які висловлювали стурбованість мовною нормою, почався діалог, і тільки Угорщина вибрала шлях блокування.

"У штаб-квартирі це сприймається як неприйнятна поведінка, і Альянс сам зацікавлений в тому, щоб це питання було вирішене", - стверджує вона.

25 вересня президент України Петро Порошенко підписав закон Про освіту, згідно з яким, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є українська мова.

Але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською мовою, на інших офіційних мовах Європейського Союзу.

Новий закон про освіту розкритикувала Румунія і Молдова. МЗС Угорщини подало скарги в ОБСЄ, ООН і Євросоюз у зв'язку з реформою освіти в Україні.

Особливо жорстку позицію щодо української реформи освіти зайняла Угорщина. Будапешт вважає, що закон обмежує права угорської меншини на вивчення угорської мови.

Джерело: Новое время

Схожі новини