Передплата 2024 «Добрий господар»

Російських гастролерів відсіюватиме СБУ

  • 08.11.2017, 12:38
  • 913

Президент підписав зміни до закону «Про гастрольні заходи в Україні»

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до закону України «Про гастрольні заходи в Україні» щодо особливостей організації та проведення гастрольних заходів за участю громадян держави-агресора». Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Документ № 2165—VIII, прийнятий Верховною Радою 5 жовтня цього року, вдосконалює правовий механізм захисту національної безпеки України і є продовженням законодавчих кроків із захисту національного інформаційно-культурного простору, зокрема шляхом запровадження у гастрольній діяльності механізмів протидії антиукраїнським впливам.

Зазначеним нормативним актом вносяться зміни до низки статей та розділів до закону України «Про гастрольні заходи в Україні», зокрема частини першої статті 1, частини третьої статті 2, статті 3, статті 10. Розділ І доповнюється статтею 31.

Законом встановлюється, що при проведенні гастрольних заходів не допускаються заклики до пропаганди сепаратизму, комуністичного або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки; проведення гастрольних заходів, що популяризують або пропагують державу-агресора та її органи влади, забороняється проведення гастрольного заходу, учасником якого є особа, внесена до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці тощо.

У документі також визначаються особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави-агресора. Так зазначено, що організатор гастролей у випадку, якщо їх учасником є громадянин держави-агресора, має не пізніше, ніж за 30 днів до дня проведення заходу подати до Служби безпеки України запит на отримання інформації про наявність або відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході.

При цьому організатор має надати СБУ достовірну інформацію про ім’я та прізвище учасника, зазначені у його документі для в’їзду на територію нашої держави, а також про використання псевдонімів, належність до творчих колективів, іншу інформацію, що характеризує його творчу діяльність. Служба протягом 10 днів з дня одержання запиту розглядає та надає відповідь про наявність або відсутність законних підстав для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході.

При укладанні договору з артистом організатор має враховувати, що законні підстави для недопущення громадянина держави-агресора до участі у зазначеному гастрольному заході можуть з’явитися після надання СБУ відповіді на відповідний запит.

За порушення відповідних статей закону організатор несе адміністративно-господарську відповідальність у формі штрафу в розмірі від п’ятдесяти до ста мінімальних заробітних плат. Порядок накладення штрафів затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах культури та мистецтв.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Кабінет міністрів протягом двох місяців з дня набрання чинності цим документом має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із ним.

Джерело: Главком

Схожі новини