Передплата 2024 «Добра кухня»

Астронавти виявили в космосі джерело життя

  • 07.11.2017, 20:20
  • 1 454

Міжнародній групі астрономів вдалося з'ясувати, що на Енцеладі - супутнику Сатурна - існують всі необхідні умови для зародження життя.

Як пише "Лента.ру", посилаючись на статтю у науковому журналі Nature Astronomy, на супутнику планети вчені зафіксували гідротермальну активність, яка виникає через приливне тертя між водою і ядром місяця. Це, як запевняють астрономи, забезпечує енергією гіпотетичні живі організми.Поряд із цим енергію у вигляді мінеральних речовин ймовірно поставляють гідротермальні джерела з самого дна океану. У свою чергу, для їхнього існування потрібна наявність гарячого ядра.

Провівши перші дослідження, вчені припускали, що джерелом тепла в надрах супутника є радіоактивний розпад, правда, цей механізм міг працювати лише протягом декількох мільйонів років, а цього для появи життя було б недостатньо. Пізніше створена астронавтами комп'ютерна модель показала, що приливні сили, які виникають внаслідок руху супутника по еліптичній орбіті навколо Сатурна, нагрівають воду всередині ядра місяця. Цей процес відбувається також через тертя при циркуляції рідини в пористих породах.

Таким чином температура води підвищується і при досягненні 90 градусів Цельсія вона виштовхується в океан біля полюсів супутника, після чого відбувається її викид у космос у вигляді крижаних гейзерів.

Підсумувавши вивчені матеріали, астронавти прийшли до висновку, що подібний механізм цілком міг би працювати протягом декількох мільярдів років, що цілком дозволяє утворити живі організми.

Джерело: Обозреватель

Схожі новини