Передплата 2024 ВЗ

Малиновий листопад

  • 06.11.2017, 20:29
  • 1 570

Садоводи кажуть, що ці ягоди здатні плодоносити і за мінусової температури.

Малиновий листопад
Малиновий листопад

Ранковими приморозками осінь все частіше приміряє на себе зимові наряди. Але багато символів її попередника — літа — здавати позиції ще не збираються...

З полів-садів уже зібрано майже усі плоди, а ті, що селяни їх зірвати призабули, самі обсипалися. Лише холодостійка малина (родить навіть при —5о) продовжує урожаїти. Блимає червоними каганцями на тлі ще зеленого листя і чорної ріллі, навіюючи спомини про минуле тепло.

Листопадові ягоди, на відміну від вересневих, уже не дають ґаздам колишнього комерційного зиску, але ще стають у пригоді домогосподаркам. З начинкою пізньої малини виходять смачні вареники, а ще — джеми, компоти. У пластикових міні-контейнерах її відправляють у морозильні камери — для зимових йогуртів. Але найперше зривають зараз цю ягоду для саморобного вина. Його продукують у великих бутлях із накривками з медичних рукавичок. Минулої неділі випало бути у гостях, де подавали цей трунок, — і можу засвідчити: солодкаво-терпка настоянка з малини мала за столом значно більшу популярність, ніж магазинна «аква віта».

Зелені наперстки малин продовжують жадно ловити сонячні промені, наливаючись соком. Якщо ще місяць тому для дозрівання достатньо було двох днів, то тепер до кондиції ягоди доходять за тиждень. І на тому, як мовиться, спасибі. Господарі, де ми куштували листопадових ягід, зі своєї плантації зібрали п’ять кілограмів малинового добра. Коли перебродить, буде біля чого згадати недавнє літо…

Фото автора

Схожі новини