Передплата 2024 ВЗ

Тортик для Дюймовочки

  • 06.11.2017, 20:12
  • 2 439

15-річна львів’янка Неля Мирон встановила гастрономічний рекорд України.

Тортик для Дюймовочки
Тортик для Дюймовочки

Три шари, перемащені заварним кремом, зверху политі шоколадною глазур’ю. Таким є торт-рекордсмен, який потрапив до Національної книги рекордів України. Спечений за класичним рецептом «Спартака», приголомшує своїм розміром — діаметром 7,76 міліметра та заввишки один сантиметр! Цей кулінарний витвір належить 15-річній школярці зі Львова Нелі Мирон.

Експерти Книги рекордів України завітали до Львова, у багатоповерхівку на Сихові. Тут їх зустрічала Неля Мирон разом із мамою Тетяною.

На столі на кухні на тарілочці - дивовижний смаколик за розміром менший за горошину. Щоб його оглянути та оцінити, експерти озброїлися лупою. Цю мініатюру свого улюбленого пляцка авторка Неля назвала тортом для Дюймовочки. Його дівчина готувала понад п’ять годин. Торт виконано за всіма технологічними правилами і пропорціями. Мама Тетяна розповідає: “Зайшла на кухню. Дитина стоїть на колінах. Біля неї на табуретці зубочистка. Питаю: “Тобі допомогти?”. Відповіла: “Ні, я сама”. Мама рекордсменки спостерігала збоку і підтримувала. Було дві спроби. Перший тортик виявився завеликим — 1,4 см, бо до номінації “Найменші об’єкти” вносять об’єкти, менші за 1 см. Тоді була друга спроба, яка виявилася вдалою.

Дівчина розповідає, що давно мріяла потрапити до когорти рекордсменів. Знайомилася з Національною книгою рекордів, вибирала, бачила там найбільші торти, і вирішила: “А чому б не спробувати зробити найменший тортик?”. Кулінарний шедеврик вимагав справді ювелірної роботи. Рекордсменка розповіла, як підбирала інґредієнти: «Яйце спочатку розбила, розділила на жовток і білок, зважила. Потім цю вагу поділила на 30». Далі взяла трішечки борошна...

Найменший тортик діаметром 7,76 міліметра та заввишки 1 сантиметр.
Найменший тортик діаметром 7,76 міліметра та заввишки 1 сантиметр.

Представники Книги рекордів України виміряли мініатюрний тортик, а тоді надали дівчинці можливість самій розрізати його. У розрізі видно три коржі, перемащені заварним кремом. Далі настала і найочікуваніша мить - керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова оголосила новий рекорд України у номінації “Найменший тортик із заварним кремом”.

Лана Вєтрова каже: “Ми вражені не лише рекордом, а й цією дівчинкою. Ми з нею листувалися приблизно рік. Цей рекорд вноситься до Національного реєстру України як досягнення в категорії “Кулінарне мистецтво”.

Також керівник Нацреєстру відзначила, що в змаганні українських рекордсменів львів’яни - найактивніші. “Львів настільки активно реєструє рекорди, що, можливо, мені треба поселитися тут. Не встигну виїхати з міста, як знову звідси надходять нові заявки”.

Фото автора

Схожі новини