Передплата 2024 «Добрий господар»

У Сокалі археологи розкопали унікальні поховальні пам’ятки давніх германців

  • 06.11.2017, 20:18
  • 2 245

Археологи розкопали нові поховальні пам’ятки давніх германців у Сокальському районі.

У Сокалі археологи розкопали унікальні поховальні пам’ятки давніх германців
У Сокалі археологи розкопали унікальні поховальні пам’ятки давніх германців

Результати досліджень представлять 9 листопада у винниківському «Історико-краєзнавчому музеї» на виставці «Дари у світ «Вальхалли», повідомляє департамент архітектури та розвитку містобудування ЛОДА.

На перші артефакти натрапили ще навесні 2017 року: тоді були знайдені частини мечів, наконечники списів. Тож фахівці «Історико-краєзнавчого музею» м. Винники спільно з кафедрою археології ЛНУ у липні 2017 року розпочали розкопки. Їхні результати науковці називають сенсаційними.

«У двох досліджених кремаційних захороненнях виявили надзвичайно важливі для європейської та світової археології знахідки, в тому числі рідкісні для нашої території провінційно-римські імпорти кінця І — середини ІІ ст. н.е. Зокрема, серед найцінніших предметів — частини великої глиняної червонолакової посудини (т.зв. «terra siggilata»), скляні предмети, металеві вироби, а також два великі бронзові казани. Один із них прикрашений трьома чоловічими погруддями. На сьогодні цей казан є третьою відомою знахідкою в Європі. Два попередні були виявлені в багатих князівських похованнях в Чехії (Мишув) та Польщі (Чернувко)», ‒ розповіли у прес-службі ЛОДА.

Ця пам’ятка археології є цінною не тільки для України, а й країн Центральної Європи. Знайдені речі вказують на високий соціальний статус похованих у могильнику людей, стверджують історики.

Частину знахідок вдалося реставрувати, їх представлять на виставці 9 листопада у Винниках.

Нагадаємо, 26 липня у міському парку Сокаля під час розчищення території для спорудження спортивного майданчика робітники знайшли залишки давніх фундаментів, зокрема пивниці та аптечні матеріали. Археологи припустили, що фундаменти належать до 17-18 століття, а під місцями фундаменту може знаходитися давнє городище.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини