Передплата 2024 «Добрий господар»

З нового року вчителям підвищать зарплати на 20-30%

  • 03.11.2017, 20:57
  • 3 119

Надбавка за престижність з 1 січня 2018 року стане обов’язковою.

У бюджет 2018 року закладено підвищення оплати праці педагогів на 1 тарифний розряд та фіксовану 20% надбавку за престижність. Для найкращих педагогів надбавка буде 30%.

Про це 2 листопада на зустрічі з керівниками обласних управлінь заявила міністерка освіти та науки України Лілія Гриневич.

«Якщо зараз обсяг надбавки за престижність — рішення місцевої влади, то з 2018-го ми робимо її обов’язковою. Очевидно, що ці гроші передбачені в межах освітньої субвенції, яку ми даємо на зарплати вчителів з держбюджету. Найкращі педагоги — наприклад, ті, що візьмуть перший клас в межах реформи НУШ, вчителі в інклюзивних класах та інші мають отримати надбавку на рівні 30%», — пояснила Лілія Гриневич.

Керівники управлінь освіти поцікавилися, чи вистачить грошей і на підвищення зарплат, і на надбавки.

«Цього року зарплату вчителів ми розраховували за формулою, тобто адресно для кожного регіону, враховуючи особливості місцевості та кількість учнів. Грошей вистачить. Однак, навіть якщо рахувати примітивно, просто збільшивши відсоток, теж все виходить. У нас наприкінці 2017 року залишиться 6 млрд невикористаної освітньої субвенції — тобто це ті кошти, які ми дали вам на місця на зарплати вчителям, а ви їх вже фізично до кінця року не використаєте. Якщо розраховувати збільшення на 25% без цих 6 млрд, все збігається», — пояснив заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

Передбачається, що залишки освітньої субвенції перейдуть на 2018 рік та використовуватимуться цільово на матеріально-технічне забезпечення та інші потреби освіти.

Директорка департаменту освіти Львівської ОДА Любомира Мандзій розповіла ZAXID.NET, що на Львівщині надбавка за престижність для вчиталів була, а в інших областях - ні. А з 1 січня 2018 року ця надбавка буде обов'язковою.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень