Передплата 2024 «Добрий господар»

Гриневич: "Ми озброїли експертів Венеційської комісії реальними аргументами стосовно мовного закону"

  • 01.11.2017, 19:55
  • 816

Представники Венеційської комісії поспілкувалися з міністром освіти України Лілією Гриневич щодо мовної статті Закону Про освіту, який викликав різку критику Угорщини.

Вказується, що експерти Венеційської комісії висловили занепокоєння щодо запропонований підхід, коли для кожної національної меншини індивідуально визначаються умови вивчення рідної та державної мови. Про це повідомила прес-служба МОН.

Гриневич пояснила, що закладений в статті індивідуальний підхід щодо вивчення мови нацменшинами викликаний різними потребами. Зокрема, йшлося про те, що польська та болгарська мови належать до слов’янської групи, тому тут потрібен один підхід, а угорська та румунська — це мови іншої групи, і підхід має бути вже іншим.

Окрім того, Комісії надали детальні пояснення щодо засобів, які дозволять якісно реалізувати мовну норму освітньої реформи.

"Зараз ми сконцентровані на розробці нових програм, підручників та підготовці курсів для підвищення кваліфікації вчителів у школах з мовою навчання національних меншин", — розповіла Гриневич.

Вона додала, що у цих процесах Україна активно залучатиме представників своїх меншин та педагогів зі шкіл, які працюють з тими дітьми, для яких державна мова не є материнською.

"Зараз я відчуваю, що ми змогли озброїти експертів Венеційської комісії реальними аргументами стосовно статті 7 нового Закону Про освіту", — зазначила за результатами зустрічі Міністр.

Окрім того, раніше Гриневич повідомила, що висновки Венеційської комісії очікуються орієнтовно 11 грудня.