Передплата 2024 «Добрий господар»

Були б сміливі ідеї і реальні проекти, а гроші знайдуться…

  • 30.10.2017, 19:26
  • 1 701

  У Львівській політехніці відкрили стартап-школу – своєрідний інкубатор молодих наукових талантів.

Були б сміливі ідеї і реальні проекти, а гроші знайдуться…
Були б сміливі ідеї і реальні проекти, а гроші знайдуться…

Чимало років на території Львівської політехніки, яка прилягає до вулиць Коперника і Колесси, стояла розвалюха, яка усім муляла очі. Буквально за 3-4 місяці ремонтники і будівельники перетворили її на гарний інноваційний центр площею 1100 квадратних метрів.

Коли ректор університету професор Юрій Бобало під час урочистого відкриття стартап-школи розпочав своє вітальне слово, у повітрі застрекотіли квадрокоптери. «Це символічно, - зреагував Юрій Ярославович, - це означає, що тут будуть народжуватися не лише нові інформаційні технології, а й нові розробки з нанотехнологій, робототехніки, різноманітні прилади та механізми». Ректор зазначив, що двері стартап-школи будуть відчинені не лише для студентів “Політехніки”, а й для молодих людей з різних шкіл, гімназій, ліцеїв, коледжів Львова і області.

Міський голова Андрій Садовий сказав, що тут він ніби ковтнув свіжого повітря. «Така стартап-школа дуже потрібна нашому місту, адже це реальний крок у майбутнє Львова». Андрій Іванович пообіцяв допомогу у реалізації проектів юних талантів.

Директор стартап-школи Назарій Подольчак зазначив, що навчатимуть молодь керівники успішних компаній, провідні науковці і бізнесмени світу. Він розповів, зокрема, що колишній львів’янин Ігор Пастернак (випускник Львівської політехніки) починав свою технічну творчість із розробки безпілотних аеростатів невеликих розмірів. Після розпаду Радянського Союзу виїхав до США і заснував там компанію Aeros, яка нині є провідним у світі виробником промислових аеростатів і дирижаблів.

У рамках стартап-школи було проведено конкурс з розробки мобільного пристосування Сlickers. Найкращий проект розробили студенти Інституту комп’ютерних наук та інформаційних й інформаційних технологій Львівської політехніки. Цей пристрій вже у роботі. Він дає можливість забезпечувати зворотний зв’язок студентів і викладача у процесі навчання. Студенти відповідними сигналами оцінюють рівень розуміння викладеного матеріалу, можуть ставити питання для уточнення, а викладач — коригувати план викладання.

...І такою тепер стала нова школа.
...І такою тепер стала нова школа.

У цьому Інноваційному центрі вже знаходить застосування новий напрям інформаційних технологій так званий Інтернет речей. Це, зокрема, проекти «Розумне вікно для розумного будинку», «Розумна теплиця» (дозволяє дистанційно змінювати у ній температуру залежно від погодних умов), «Моніторинг екологічного стану довкілля» тощо.

Цілком природно, що мер Львова виявив особливий інтерес до лабораторії, де виставлені готові розробки нинішніх і колишніх учнів Львівського технологічного ліцею. Адже цей навчальний заклад належить міській раді. Студентка Католицького університету (випускниця ліцею) Анастасія Лівочка, яка приїхала на навчання з Донецька, продемонструвала готовий прилад для контролю прозорості води у пральних маши-

нах, що дозволить оптимізувати витрати прального порошку. Учениця 9-го класу Технологічного ліцею Ярина Іванишин продемонструвала фільтр, який може зменшити шкідливі відкладення у каналізаційних мережах, а також метод закриття твердих відходів від атмосферного впливу активованим вугіллям, який виготовлятимуть з того ж сміття.

Фото Андрія САВЧИШИНА і Йосипа МАРУХНЯКА

Схожі новини