Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Amnesty International: "Умерову і Чийгозу мають дозволити повернутися до Криму"

  • 28.10.2017, 20:39
  • 1 087

Також в організації заявили, що влада Криму повинна припинити постійне придушення інакомислення.

Лідери Меджлісу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз, яких було звільнено напередодні, повинні мати право безперешкодно повернутися в Крим, не боячись переслідування. Про це заявили у правозахисній організації Amnesty International.

«Звільнення в’язнів совісті Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза стало позитивним кроком, але тепер вони можуть зіткнутися з іншою несправедливістю — вигнанням зі своєї батьківщини. Їм має бути дозволено повернутися в Крим і вільно висловлювати свої погляди, не боячись переслідування», — заявила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Вона зазначила, що вибір у лідерів кримськотатарської громади, які насмілюються висловлюватися проти російської окупації і незаконної анексії півострова, простий: або відправитися у вигнання, або сісти у в’язницю..

«Де-факто влада Криму повинна припинити постійне придушення інакомислення, негайно і беззастережно звільнити всіх в’язнів совісті і припинити політику переслідування і вигнання своїх критиків з Криму», — вважає Покальчук.

Нагадаємо, засуджених в окупованому Криму представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова видали турецькій стороні 25 жовтня.

27 жовтня вони прибули в Україну.

Один з лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що Росія зараз працює над зняттям санкцій, тому звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза може бути використане як аргумент про лібералізацію політики Кремля.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини