Передплата 2024 ВЗ

СБУ встановила причину різкого подорожчання скрапленого газу

  • 27.10.2017, 15:35
  • 1 133

Служба безпеки України встановила причини різкого подорожчання скрапленого газу, що використовується як паливо для автомобілів. Зокрема, це введення обмежень з боку РФ та брак потужностей з виробництва скрапленого газу в Україні. Про це пишуть «Українські новини».

Встановлено, що загальне споживання скрапленого газу в Україні в 2016 році становило 1 млн 456 тис. тонн (понад 500 млн доларів США у грошовому еквіваленті). При цьому порівняно із 2015 роком споживання скрапленого газу в Україні зросло на 48,6%.

Останнім часом оптові ціни на пропан-бутан зросли майже на 70%, що у свою чергу, призвело до підвищення роздрібних цін на вказане паливо на заправних станціях держави.

За наявними даними, основною причиною зростання оптових і роздрібних цін на скраплений газ є дефіцит вуглеводнів у розмірі 25-30 тис. тонн (20% споживанні), який виник у зв'язку з наступними факторами: введення експортних обмежень Російською Федерацією через нестачу газу на внутрішньому ринку РФ; планові ремонтні роботи на Мозирському і Рєчицькому нафтопереробних заводах Білорусі; недостатність потужностей з виробництва скрапленого газу в Україні у зв'язку зі стагнацією вітчизняної нафтопереробки; монополізація поставок пропан-бутану з боку компаній, які мають ексклюзивне право на імпорт ресурсу від структур ВАТ НК «Роснєфть».

Як писав ZAXID.NET, ціни на скраплений газ в серпні 2017 року встановили абсолютний рекорд за всю історію спостережень. Буквально за місяць альтернатива бензину — скраплений газ — подорожчав на заправках в півтора рази, а оптові ціни зросли вдвічі.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив державним органам вжити заходів щодо зниження вартості палива та назвав підвищення цін на газ диверсією проти країни.

Джерело: zaxid.net

Схожі новини