Передплата 2024 «Добра кухня»

Карпатський вітер «надуває» світла на два райони

  • 25.10.2017, 20:16
  • 3 127

На Старосамбірщині відкрили вітряну електростанцію.

Карпатський вітер «надуває» світла на два райони
Карпатський вітер «надуває» світла на два райони

26 жовтня у Старому Самборі фірма «Еко-оптіма» офіційно відкриває вітроелектростанцію.

10 вітряків, за словами керівника «Еко-оптіми» Максима Козицького, довкола гірського райцентру у тестовому режимі крутяться вже місяць. Вони виробляють стільки світла, скільки споживають, наприклад, Старосамбірський та Турківський райони. Вартість проекту — 36 мільйонів євро. Кошти виділяє Європейський банк реконструкції та розвитку. Банк прискіпливий, будь-кому такі суми не роздає — довіру треба заслужити, у тому числі і попереднім досвідом роботи на енергетичному ринку.

Ще на початку дев’яностих тодішній голова районної ради Володимир Горбовий вивчав «рух» вітрів над Старосамбірщиною і ще тоді казав про перспективи вітряків. Володимир Іванович, на жаль, помер, так і не дочекавшись реалізації цього задуму, але знайшлися послідовники.

Перед тим, як змусити карпатський вітер попрацювати з користю, ініціаторам довелося переконувати людей, що вітряки не шкодять бджолам збирати мед, не лякають місцевих вужів, що не від того перестали мухи літати… Та найскладніше було пояснити місцевим: якщо на їхніх горах стоять вітряки, то це не значить, що за світло мають платити менше… Достукатися вдалося не до всіх. Навесні місцеві селяни перекрили шлях запчастинам вітряків, що їх доставляли з Європи, мовляв, спочатку відремонтуйте нам погану вулицю. Пікет тривав кілька днів, поки не досягли компромісу і шлях підлатали.

Старосамбірський район.

Схожі новини