Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гроші ходять за пацієнтом: у МОЗ "на пальцях" пояснили, хто буде платити за медпослуги

  • 25.10.2017, 13:20
  • 2 070

Заступник глави МОЗ Павло Ковтонюк прокоментував тарифи на медичні послуги, які "запрацюють" після вступу в силу медичної реформи.

Гроші ходять за пацієнтом: у МОЗ "на пальцях" пояснили, хто буде платити за медпослуги
Гроші ходять за пацієнтом: у МОЗ "на пальцях" пояснили, хто буде платити за медпослуги

Відповідну публікацію він зробив на своїй сторінці в Facebook.

"Минулого тижня нашими "прихильниками" був викинутий у мережу "прейскурант" на медичні послуги з "цінами", які пацієнти нібито будуть платити після реформи за послуги третинної допомоги. Це неправда", - пише він.

За словами Ковтонюка, все буде з точністю до навпаки.

"Давайте розберемося. Всі ви чули про принцип "гроші ходять за пацієнтом". Для наочності я намалював, як вони за цим пацієнтом ідуть. Перше: кожна послуга матиме вартість. Ця вартість буде називатися тариф. Коли людина звернулася в лікарню, і йому надали послуги (наклали гіпс, видалили апендицит), то ми будемо знати, у скільки це обійшлося. Цю суму за послуги лікарня виставить до оплати. Але не пацієнту, а державі. І саме для оплати послуг буде створена Національна служба здоров'я України", - пояснює він.

Тому пацієнт не буде платити нічого за послуги, які гарантовані державою: "Вся суть реформи в тому, що держава оплатить послуги пацієнта. Цим вона і займеться з 2020 року для третинної допомоги".

"Звичайно, для того, щоб розраховувати на оплату вашого лікування державою, у вас повинне бути направлення від фахівця", - додає Ковтонюк.

Він також пояснив, звідки в інтернеті з'явився фейковий прейскурант. "Це - зразкові тарифи для пілотного проекту Національної академії медичних наук, МОЗ та Мінфіну. Уже в цьому році з чотирма інститутами Академії ми хочемо відпрацювати нову модель, коли держава оплачує тариф, а людина нічого не платить за свою операцію", - коментує Ковтонюк.

Джерело: Обозреватель

Схожі новини